Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

€19

Sport is emotie, sport is competitie, sport is rivaliteit. Allemaal waar, maar sport is ook een spiegel van de maatschappij. de lage landen trekt heldere lijnen tussen sport, kunst en samenleving in het gespierde dossier SAMENSPEL.

In het dossier kom je te weten waarom Nederlandse atletes wereldwijd triomferen en hoe voetbal de wereld kan redden. Je ontdekt dat sportcommentaar poëzie kan zijn en dat vechten kunst kan worden. Je ziet schilders op schaatsen en flandriens die van overal komen.

https://www.youtube.com/embed/u4Wiz8Xn01s

Naast het dossier over de lijnen tussen sport, kunst en samenleving lees je deze verhalen:

Grenzen aan de groei, en aan het optimisme | Het universele patriottisme van Stromae | Amsterdam in recente romans | Pieter Gaudesaboos: prentenmaker op ontdekkingsreis | Toneelgeluk tussen de bomen: het Amsterdamse Bostheater | Voortvarende neerlandici in Nijmegen | De Maas: van breuklijn tot brug tussen Vlaanderen en Nederland | Derby der Lage Landen: Ivo Victoria en Herr Seele | De ja-zegger in Anjet Daanje | Het gevecht van Maurice Gilliams

Samenspel
5 Annemiek van Vleuten c Wikimedia Commons
Voor abonnees
samenleving Marian Rijk
9 min leestijd

Waarom Nederlandse sportvrouwen wereldwijd triomferen

Het is een van de opvallendste tendensen in de internationale sportwereld: Nederlandse vrouwen winnen de ene medaille na de andere. Dat is geen toeval, maar een kwestie van mentaliteit, gericht beleid, fysieke voordelen en… geografische en infrastructurele omstandigheden.

Samenspel
W B Tholen Divertissement sur la glace Artikel Sellink
Voor abonnees
9 min leestijd

Als schilders gaan schaatsen

Hoewel Nederlanders al sinds de dertiende eeuw ijzers onder hun voeten binden, zijn schaatsers pas vanaf de zestiende eeuw regelmatig te zien op schilderijen – met dank aan de Vlaamse meester Bruegel en… een klimatologisch fenomeen.

London November 23 2018 19 Extinction Rebellion Protest Tower Hill
Voor abonnees
samenleving Pieter Leroy
12 min leestijd

Grenzen aan de groei. En aan het optimisme: vijftig jaar hedendaags milieubesef

Op oudejaar maakte de Britse tak van Extinction Rebellion een opmerkelijk voornemen: de klimaatbeweging zal tijdelijk afzien van openbare ordeverstoring. Het nieuws zet de vraag op scherp: waar is het milieuactivisten fundamenteel om te doen? En wat heeft een halve eeuw maatschappelijke beroering over milieuthema’s opgeleverd?

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.