geschiedenis
Jonge schrijvers over onzichtbaar werk
Indonesië
Postkoloniaal België en Nederland

Innerlijke vrijheid als voorbeeld: waarom we August Vermeylen niet mogen vergeten
De schrijver, politicus en hoogleraar werd 150 jaar geleden geboren, maar dat wordt amper gevierd. Jammer, want de man heeft ons anno 2022 nog veel te zeggen.

Het kleine Bavay was in de oudheid een hoofdplaats met een indrukwekkend forum
Bavay, tussen Valenciennes en Maubeuge, heeft het grootste antieke forum van Frankrijk. Dat forum, een van de indrukwekkendste uit het West-Romeinse Rijk, is sinds kort weer open voor het publiek.
Lotte Jensen

De mythologisering van een stad: 900 jaar Utrecht, 300 jaar regenbooggemeenschap
In een persoonlijk essay verbindt Albert Meijer drie lagen van de stad met elkaar, waarbij hij zich afvraagt welke verhalen we over de werkelijkheid leggen om haar te vatten.

‘Nieuw België’ van Tom Naegels: werkgevers waren de motor van de migratie
Dankzij zijn grondige onderzoek, vlotte pen en heldere synthese is de Belgische migratiegeschiedenis van Tom Naegels een belangrijk boek geworden
Jonge schrijvers over onzichtbaar werk

‘De strijd om Bali’ van Anne-Lot Hoek: wie is vriend, wie is vijand?
In haar indrukwekkende boek geeft journalist en historicus Anne-Lot Hoek een complex, gelaagd beeld van de gruwelijke onafhankelijkheidsstrijd op het Indonesische eiland Bali.

De ware humorist is natuurleuk: korte geschiedenis van de woordspeling
Iedereen vindt ze melig en toch maakt iedereen ze: woordgrappen. Vanwaar die dubbelhartige houding?
Indonesië

Hollandse lompheid als stereotype: ‘Kikkers en kaaskoppen’ van Daniel R. Horst
Een leerzaam boek vol buitenlandse spotprenten uit de zeventiende tot midden negentiende eeuw laat zien dat Nederland niet altijd zo’n positief imago heeft gehad in de wereld.

Er valt wel degelijk te lachen: Henk Slechte toont de Nederlandse geschiedenis in spotprenten
In Laat me niet lachen! biedt historicus Henk Slechte een fraai overzicht van 450 jaar Nederlandse satirische spotprenten.
Postkoloniaal België en Nederland

Hoe de Slag aan de Peene de grens tussen Frankrijk en de Lage Landen verlegde
Op onze tocht langs de slagvelden in Nord en Pas-de-Calais houden we halt in de gemeente Noordpeene, tussen Cassel en Sint-Omaars. Hier werd in 1677 de toekomst van Noord-Frankrijk bepaald.

Hongersnoden behoren tot ons levende verleden
Hongersnoden maken deel uit van ons levende én gedeelde Europese verleden, schrijft columniste Lotte Jensen. Ze zitten nog altijd in de haarvaten van onze samenleving.

Van onze satiricus ter plaatse: drie eeuwen lachen met het nieuws
Van de Haegse Mercurius in 1697 tot De Speld in 2022: hoe gewaagd is satirisch nieuws?

Ballonvaren boven de kogels om te ontsnappen aan het beleg van Parijs
Toen Parijs in 1870 door de Pruisen werd belegerd, gebruikten de Fransen luchtballonnen om post én mensen voorbij de vijandelijke linies te krijgen. Die ballonnen landden vaak in België en Nederland.

La Coupole, een reusachtige bunker met vizier op Londen
In 2022 neemt de lage landen je mee naar Noord-Frankrijk, langs slagvelden en andere plaatsen die aan oorlog herinneren. Onze eerste halte is een enorme koepel in de buurt van Sint-Omaars (Saint-Omer).

De benefietacties voor Oekraïne passen in een historische traditie
Liefdadigheid kent een lange geschiedenis in Nederland en als onderzoeker sta je al snel versteld van de enorme bedragen die er vroeger werden opgehaald, schrijft Lotte Jensen in haar column.

De opkomst van de ‘burgerhistoricus’: hoe vrijwilligers geschiedkundig onderzoek vooruithelpen
Voor grootschalige onderzoeksprojecten doen universiteiten almaar vaker een beroep op vrijwillige onderzoekers. Dichten zij de kloof tussen academie en samenleving?

Vader Kats, een vergeten voorvechter: portret van een Brusselse pionier van het socialisme
Hij werd geprezen door Rosa Luxemburg en kreeg bezoek van Marx, maar vandaag kent amper nog iemand zijn naam. Portret van een schrijver-activist die altijd het belang van de werkende mens voor ogen hield.

Verborgen verhalen over slaafgemaakte mensen in Nederlandse archieven
In de studie van het Nederlandse slavernijverleden overheerste lang het perspectief van de kolonisator. Steeds meer onderzoekers proberen nu de stemmen van mensen in slavernij te laten klinken.

Missionarissen kunnen nog steeds de weg wijzen
Missionarissen van historicus Idesbald Goddeeris zorgde eind 2021 voor enige ophef, vooral de passages over Pater Damiaan. Vreemd: dit boek is juist heel genuanceerd.

Aartsvader van het internationale recht. Biografie van Hugo de Groot door Henk Nellen
Hij staat vooral bekend als ‘de man die in een boekenkist uit de gevangenis ontsnapte’. Maar dankzij deze biografie weten we dat deze 17de-eeuwer veel meer dan dat was

De emotionele waarde van boeken
Een collectie Napoleon-boeken die onze columniste Lotte Jensen ontvangt, blijkt veel meer te zijn dan een verzameling teksten.