Publicaties

De Franse Nederlanden

IMG 3097
Voor abonnees
De Franse Nederlanden Bart Noels
3 min leestijd

Les Sentinelles: een beeldenstorm met weerhaakjes

Hedendaagse beeldende kunst met de voeten volop in de wereld. Dat brengt Panorama 22 - Les Sentinelles in Le Fresnoy in Tourcoing. De titel presenteert de rol van de kunstenaar: iemand die op de uitkijk staat. En dat is wat de werken in Panorama 22 doen. Perspectieven geven op de samenleving van vandaag.

De Nederlanden in Frankrijk 2.0
DEPM2020232 DIG001 238 2
Voor abonnees
De Franse Nederlanden Wim Chielens
4 min leestijd

Aire-sur-la-Lys: gered van de sloophamer

“Typisch oud stadje met sfeer, met talloze oude huizen, maar verwaarloosd en vervallen.” Zo beschrijft Jozef Van Overstraeten Aire-sur-la-Lys, Ariën aan de Leie. Dat zijn de uitgelezen plekken om vijftig jaar na het verschijnen van het boek De Nederlanden in Frankrijk opnieuw te bezoeken. Ik trof er inderdaad sfeer en een verbluffend mooi stadje.

Onbegrensd
ANMT Fonds Henri Petiet
De Franse Nederlanden Bart Noels
5 min leestijd

Een ode aan de cheminot

In Roubaix is dit najaar het verhaal te zien van de ‘cheminots’, de mannen en vrouwen die het spoor draaiende houden. Een expo over strijd, ziekenkassen, lavabo’s en de trots van de cheminot.

DSCF8269
De Franse Nederlanden Dirk Verbeke
4 min leestijd

Regionale geschiedenis is bovenal Europees

Het Maison de la Bataille 1677 in Noordpene pakt uit met de prestigieuze, tweetalige (FR/NL) tentoonstelling: “De 17e eeuw: een eeuw van veldslagen. Een familiegeschiedenis.”

Therouanne 7
Voor abonnees
geschiedenis Nicolas Montard
4 min leestijd

Terwaan, vergeten hoofdstad

Terwaan (Thérouanne), tegenwoordig een bescheiden stadje in Pas-de-Calais, was ooit een van de belangrijkste centra in de streek en de zetel van een van de grootste bisdommen in West-Europa. Tot Keizer Karel er anders over beschikte.

1 Façade sud de la villa Cavrois Jean Luc Paillé CMN
Voor abonnees
5 min leestijd

"Design!" in dienst van het modernisme

"Muller Van Severen" is de naam van een creatieve samenwerking tussen design en kunst, tussen twee Belgen: Fien Muller en Hannes Van Severen. Zij liggen aan de basis van verschillende meubelcollecties. Je kunt een aantal van hun creaties bewonderen in de tentoonstelling "Design!" die van 16 juni tot 1 november 2020 te zien is in de Villa Cavrois in Croix.

Michel Desvigne Floating Gardens
4 min leestijd

Contrei Live: kunst op het water

Deze zomer vind je in West-Vlaanderen een nieuw artistiek evenement: Contrei Live. 16 installaties langs de Leie vormen een interessante combinatie van design, architectuur, kunst en land-art.

Affiches municipales lille second tour martine aubry violette spillebout stephane baly
maatschappij Nicolas Montard
4 min leestijd

Geen groene aardverschuiving in Rijsel

Zondag 28 juni werd in Frankrijk eindelijk de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In de Nord - Pas-de-Calais waren alle ogen gericht op Rijsel, waar de Groenen en de Socialistische Partij een verrassend duel uitvochten.

Lens gare mozaiek
Voor abonnees
De Franse Nederlanden Bieke Lebbe
5 min leestijd

Het herstel van het Mijnbekken met respect voor de mijnwerkersidentiteit

Driehonderd jaar geleden werden in het Noord-Franse mijnbekken voor het eerst kolen bovengehaald. Ruim twee eeuwen lang brachten ze welvaart, maar op het einde van de jaren 1980 sloten de laatste mijnen. En sindsdien verloederde deze regio. Maar vandaag zijn er hoopgevende signalen.

Onbegrensd
Fietsen in Rijsel 6
Voor abonnees
De Franse Nederlanden Bart Noels
3 min leestijd

Wordt Frankrijk toch nog een fietsland?

Wie de voorbije weken op het Vlaamse en Waalse platteland vertoefde zag overal fietsers. Door de coronacrisis hebben nu ook de Fransen het fietsen ontdekt. En daar speelt de overheid krachtig op in.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.