de franse nederlanden
LAAC in Duinkerke viert 40ste verjaardag met expo die generaties verbindt
Het LAAC in Duinkerke bestaat 40 jaar. Bij die gelegenheid confronteert het hedendaagse kunstenaars met werk uit de eigen collectie.

De nieuwe tramlijnen rond Rijsel houden ook rekening met Roubaix en Tourcoing, maar niet met België
Het netwerk van het openbaar vervoer in en rond Rijsel wordt uitgebreid met nieuwe tramlijnen. Kan de regio haar achterstand tegenover andere grote en middelgrote Franse steden inhalen? En hoe zit het met het grensoverschrijdend verkeer?
Verborgen hoekjes

De gesneuvelden van Notre-Dame-de-Lorette
Er zijn weinig plaatsen die zo krachtig de rampzalige gevolgen van een gewapend conflict symboliseren als Notre-Dame-de-Lorette. Het is Frankrijks grootste nationale necropolis.

De beste stukken van 2022 over de Franse Nederlanden
Ook dit jaar brachten we bijna wekelijks artikelen over de Franse Nederlanden. Dit is onze keuze van de beste verhalen van 2022 over deze grensstreek.
Frans-Vlaams

Wido Bourel stelt vragen over Frans-Vlaanderen die de nieuwsgierigheid opwekken
Wido Bourel toont al jaren een grote belangstelling voor Vlaanderen, in het bijzonder Frans-Vlaanderen. In zijn boek ‘Flandre: des questions qui dérangent’ prikkelt hij de nieuwsgierigheid van de lezer.

TAMAT in Doornik plaatst textielkunst en wandtapijten in de schijnwerpers
Het museum TAMAT in Doornik is geheel gewijd aan wandtapijten en textielkunst, een industrie die de stad ooit wereldberoemd maakte.
Sporen van oorlog in Noord-Frankrijk

In Étaples kwam men niet vechten, maar zieken verzorgen en doden begraven
Duizenden Britse soldaten vonden er eeuwige rust, maar in dit kamp was er in 1917 ook een interne opstand.

De oude douanepost van Callicanes gaat tegen de vlakte
Na een kwarteeuw leegstand wordt de oude grenspost op de weg van Poperinge naar Steenvoorde afgebroken. Wat er in de plaats komt, ligt nog niet in detail vast.
Onbegrensd

Duizend jaar Sint-Winoksabdij: monniken, martelaars en manuscripten
In 1022 werd in Sint-Winoksbergen een nieuwe benedictijnerabdij opgericht. Duizend jaar later blijven hier slechts enkele ruïnes van over, maar in de stadsbibliotheek van Sint-Winoksbergen wordt nog altijd een belangrijk manuscript bewaard van een van de beroemdste bewoners.

Dit duinenfort moest Duinkerke beschermen tegen aanvallen over land en vanaf zee
De volgende episode in onze reeks over oorlogs- en strijdplaatsen in Noord-Frankrijk brengt ons naar het Fort des Dunes – het Fort van de Duinen.

De Belgische migratie drukte een stevige stempel op de Rijselse regio
De bloeiende textielindustrie in de regio Rijsel oefende een grote aantrekkingskracht uit op Belgische arbeiders. Maar niet iedereen was enthousiast over deze migratie.

De Sint-Jozefkerk in Roubaix, een thuis voor Vlaamse migranten
De videoreeks ‘Verborgen hoekjes’ toont weinig bekende bezienswaardigheden nabij de Belgisch-Franse grens. In Roubaix brengen we een bezoek aan de pas gerestaureerde Sint-Jozefkerk, “l’Eglise des flamands”. Dit pareltje van de neogotiek werd ontworpen door Jean-Baptiste Bethune.

Wordt Nederlands naast Vlaams opgenomen in het Openbaar Bureau voor Regionale Talen?
Émilie Ducourant pleit ervoor zowel Vlaams als Nederlands op te nemen in een nog op te richten openbaar bureau voor de West-Vlaamse taal en cultuur in Hauts de France.

De geheime commandobunker onder de Kemmelberg
De videoreeks ‘Verborgen hoekjes’ toont weinig bekende bezienswaardigheden nabij de Belgische-Franse grens. Onder de Kemmelberg zit een commandobunker van het Belgische leger waar de Koude Oorlog nog voelbaar is.

Toen Calais na een maandenlang beleg Engels grondgebied werd
Calais onderging tijdens de Honderdjarige Oorlog een beleg van elf maanden, waarna de stad twee eeuwen lang Engels grondgebied werd. Van dat verleden zijn nog sporen te vinden.

De Vlaamse horizon van Dimitri Vazemsky
Kunstenaar Dimitri Vazemsky werkt aan het project ‘Comme un horizon flamand’. Hoeveel invloed heeft Frans-Vlaanderen op zijn werk? ‘Mijn eerste landschap is het Vlaamse landschap.’

In het Noord-Franse spoor van Marguerite Yourcenar
Zijn er in Frans-Vlaanderen, waar Yourcenar haar jeugd doorbracht, nog sporen te vinden van haar? Virginie Platteau, die voorouders met de schrijfster deelt, onderneemt een persoonlijke zoektocht.

Vele kleintjes en de stille revolutie; lokale bestuurskracht in Belgische en Franse gemeenten
Een verhaal over bestuur, schaal, nabijheid en engagement.

Opgefriste herinneringen aan Operatie Dynamo
In deze nieuwe aflevering van onze reeks over de slagvelden in Noord-Frankrijk en de Pas-de-Calais trekken we naar Duinkerke en het Franse kustgebied vlak bij de Belgische grens.

Het art-decozwembad Roger Salengro in Bruay-La-Buissière
Het openluchtbad in deze Noord-Franse gemeente was oorspronkelijk bedoeld voor mijnwerkers en hun gezinnen.