De Franse Nederlanden

De pracht en praal van een koninklijke ontmoeting
Terwijl de onderhandelingen over de Brexit volop bezig zijn, herdenken we de vijfhonderdste verjaardag van “de eerste Europese top”.
De Nederlanden in Frankrijk 2.0

Het Nederlands in Frankrijk verliest een expert. Hugo Ryckeboer (1935-2020)
Met de dood van taalkundige en dialectoloog Hugo Ryckeboer verliest het Nederlands in Frankrijk een van zijn belangrijkste specialisten.

Het platteland loopt leeg, of niet?
Het landelijke grensgebied in de Westhoek heeft het moeilijk.

Kemphanen met eenzelfde doel: familiebelang en macht. De Slag bij Kassel
Op 22 februari is het 950 jaar geleden dat in Kassel (Cassel) een belangrijke veldslag werd geleverd.
Onbegrensd

Is de studie van het Nederlands plots minder belangrijk voor de Opaalkust?
Waarom is het Nederlands geen verplicht vak meer in de opleiding Toegepaste Vreemde Talen aan de Duinkerkse universiteit?

In de bijbel van Joe Biden lees je een geschiedenis van de Lage Landen
Bij de inauguratie van Joe Biden sprong ook de bijbel in het oog waarop de 46ste president van de VS de eed aflegde. Dat boek heeft een geschiedenis die 400 jaar teruggaat tot een bijbelvertaling uit de Lage Landen.

De pracht en praal van een koninklijke ontmoeting
Terwijl de onderhandelingen over de Brexit volop bezig zijn, herdenken we de vijfhonderdste verjaardag van “de eerste Europese top”.

Cultuur en corona: zelf wat licht creëren in de tunnel
Sedert de verstrengde maatregelen van het najaar in België en Frankrijk is de cultuursector opnieuw beland in een somber straatje. Perspectief is er pas naar de zomer toe. Een aantal cultuurspelers blijft niet bij de pakken zitten. Anderen springen tijdelijk naar een andere sector.

Afscheid van een literaire grensbewoner: Jean Callens (1927-2021)
Als boekhandelaar en kenner van de geschiedenis van Noord-Frankrijk speelde Callens gedurende vele jaren een belangrijke rol in het culturele leven van Rijsel. Hij werkte ook mee aan De Franse Nederlanden.
De Nederlanden in Frankrijk 2.0

De IJzer, 30 jaar later: schoner, natuurlijker, aantrekkelijker en dienstbaarder?
In 1990 onderzocht Filip Boury hoe het was gesteld met de gezondheid van de grensoverschrijdende rivier de IJzer. Dertig jaar later maakt hij een nieuwe stand van zaken op.

Licht aan het eind van de tunnel voor grensoverschrijdende cultuur
Na decennialange succesvolle projecten weigerde het Interregprogramma France-Wallonie-Vlaanderen zeven jaar terug nog middelen te geven aan cultuur. Daar komt nu vermoedelijk een einde aan.

Het Nederlands in Frankrijk verliest een expert. Hugo Ryckeboer (1935-2020)
Met de dood van taalkundige en dialectoloog Hugo Ryckeboer verliest het Nederlands in Frankrijk een van zijn belangrijkste specialisten.
De vijf beste stukken van dit jaar over De Franse Nederlanden
De redactie kiest de vijf beste stukken van 2020 over De Franse Nederlanden.

Wat zijn de economische gevolgen van de Brexit voor Nord en Pas-de-Calais?
Het vertrek van Groot-Brittannië uit Europa kan ook ernstige economische gevolgen hebben voor de departementen Nord en Pas-de-Calais.

‘Ik vond Nederlands een mooie taal’
Sinds september 2018 groeit een nieuwe, Nederlandstalige loot aan de boom van Internationale afdelingen in het Franse onderwijs. Drie scholen in Tourcoing en Halluin bieden de taal aan.

Les Sentinelles: een beeldenstorm met weerhaakjes
Hedendaagse beeldende kunst met de voeten volop in de wereld. Dat brengt Panorama 22 - Les Sentinelles in Le Fresnoy in Tourcoing. De titel presenteert de rol van de kunstenaar: iemand die op de uitkijk staat. En dat is wat de werken in Panorama 22 doen. Perspectieven geven op de samenleving van vandaag.

Aire-sur-la-Lys: gered van de sloophamer
“Typisch oud stadje met sfeer, met talloze oude huizen, maar verwaarloosd en vervallen.” Zo beschrijft Jozef Van Overstraeten Aire-sur-la-Lys, Ariën aan de Leie. Dat zijn de uitgelezen plekken om vijftig jaar na het verschijnen van het boek De Nederlanden in Frankrijk opnieuw te bezoeken. Ik trof er inderdaad sfeer en een verbluffend mooi stadje.

Design voor een betere mobiliteit
Design kan een hefboom zijn voor duurzame verandering. Dat is wat Lille Métropole 2020, Wereldhoofdstad van het Design, wil uitdragen.

Scholieren uit Noord-Frankrijk over het onderwijs Nederlands
De Taalunie bevroeg zo'n 3.000 leerlingen over het onderwijs Nederlands, de cultuur van de Lage Landen en de actualiteit. In deze bijdrage komen vooral de scholieren uit Noord-Frankrijk aan het woord.

Een ode aan de cheminot
In Roubaix is dit najaar het verhaal te zien van de ‘cheminots’, de mannen en vrouwen die het spoor draaiende houden. Een expo over strijd, ziekenkassen, lavabo’s en de trots van de cheminot.

Bouwen aan een levensgroot schip uit de zeventiende eeuw
In Grevelingen (Gravelines) wordt al twee decennia gebouwd aan de Jean Bart, een schip uit de tijd van Lodewijk XIV. Dit archeologische experiment bleef lange tijd onderbelicht, maar krijgt nu een ruimere weerklank.
Regionale geschiedenis is bovenal Europees
Het Maison de la Bataille 1677 in Noordpene pakt uit met de prestigieuze, tweetalige (FR/NL) tentoonstelling: “De 17e eeuw: een eeuw van veldslagen. Een familiegeschiedenis.”

Frans-Belgische grens, eindstation van deze bus
De enige buslijn die reizigers over de grens tussen Frankrijk en Vlaanderen vervoert, was in haar voortbestaan bedreigd.

Terwaan, vergeten hoofdstad
Terwaan (Thérouanne), tegenwoordig een bescheiden stadje in Pas-de-Calais, was ooit een van de belangrijkste centra in de streek en de zetel van een van de grootste bisdommen in West-Europa. Tot Keizer Karel er anders over beschikte.