taal

Dreigt de Taalunie het noorden kwijt te raken?
De Taalunie is een onmisbaar instrument op het terrein van de taal. Maar intern en op politiek niveau heerst er onrust.

Zo omzeil je ongewenste woorden, van ‘Hitler’ tot ‘hypotheekrenteaftrek’
Iedereen kent het “n-woord”. Maar in het Nederlands gebruiken we ook andere losse letterwoorden ter vervanging van ongewenste woorden. Heel veel zelfs, stelt taalcolumnist Marten van der Meulen vast.
Nederlands is een werkwoord

Waarom we het nooit eens worden over het Nederlands
Marc van Oostendorp ontmaskert de consensus dat het Nederlands een pluricentrische taal zou zijn. Wat betekent dat voor het Nederlands en het idee van een standaardtaal?

Verengelsing? Ja, maar met mate
‘Doorgeslagen’ is het woord dat je vaak hoort als het gaat over het Engels aan universiteiten en hogescholen. Maar er beweegt wat: Nederland vraagt meer regulering door de overheid, terwijl Vlaanderen juist meer vrijheid verlangt.
Taaltoestanden

Zoo-zoo-zoo... ja-ja... Couperus schreef zoals de mensen spraken
Bij het herlezen valt columnist Marten van der Meulen op hoezeer Louis Couperus zich bewust was van hoe spraak werkt.

De auteur en hun artikel: waarom het laatste woord over gender en taal nog niet is gezegd
Genderinclusieve taal is geen nieuw fenomeen, maar er is wel een extra laag bij gekomen. Waar staan we in 2023?
Het Nederlands en de wereld

Pleidooi voor een neerlandistiek zonder centrum
Pas als het wringt (Nederlands-Nederlands: schuurt), kunnen we vooruit, zegt Geert Buelens in dit pleidooi voor een gedecentreerde neerlandistiek.

Dinges
Er zijn een aantal bijzondere dingen aan de hand met het woord dinges. Het verwijst wel naar iets specifieks, maar je weet niet per se naar wat. Hoe komt het dan dat het toch werkt, vraagt taalcolumnist Marten van der Meulen zich af.
Frans-Vlaams

Een kwestie van bewustwording: taalvariatie in de internationale neerlandistiek
Het Nederlands is een pluricentrische taal. Dat roept de vraag op welk Nederlands buitenlandse studenten aangereikt krijgen.

Okeej chilluh: de digi-taal van millennials en generatie Z
Een relatief recente variant van het Nederlands is de digi-taal: een vorm van taalverloedering, zoals je wel eens hoort?

Een accent in het Nederlands? Maakt niets uit
Moedertaalsprekers van het Nederlands moeten zich toleranter en empathischer opstellen tegenover anderstaligen en verder luisteren dan hun accent, betoogt Christopher Joby, neerlandicus uit Norwich.

Het gesproken Standaardnederlands is een kind van de schrijftaal
Hoe is het Standaardnederlands ontstaan? Het klassieke antwoord luidt dat het zich geleidelijk heeft ontwikkeld op basis van Hollandse dialecten. Toch wijzen heel wat kenmerken van de taal in de richting van een geheel andere verklaring.

Woorden die de wereld veranderen
Taalcolumnist Marten van der Meulen mocht een van de zeldzaamste en meest bijzondere taalhandelingen verrichten: de huwelijksvoltrekking.

De beste verhalen van 2022 over taal
We sluiten 2022 af met een terugblik op onze boeiendste stukken van dit jaar over taal: van internetkatten over sportcommentaar als klankgedicht tot Escherzinnen.

Leve het rauwe echte eerlijke woord 3D-printer
Waarom moeten de Woorden van het Jaar altijd zo slimmig zijn, vraagt taalcolumnist Marten van der Meulen zich af.

Ram bam bam: wanneer sportcommentaar een klankgedicht wordt
Lennert De Vroey, die de grenzen tussen wielercommentaar en theater verkent, onderzoekt in dit stuk het taalspel van sportverslaggevers.

Voortvarende neerlandici op het Colloquium Neerlandicum in Nijmegen
Ruim tweehonderdvijftig neerlandici uit de hele wereld kwamen naar de Radboud Universiteit voor het 21ste Colloquium Neerlandicum. Ook de lage landen was erbij.

‘Taalmysteries’ ontsluiert raadselachtige feiten over taal
Waar komt het woord fiets vandaan? Waarom nemen Franse jongeren de tromé in plaats van de métro? Het boek ‘Taalmysteries’ geeft antwoorden in 40 columneske miniatuurtjes.

Vivien Waszink wil taal en identiteit ontkoppelen
In haar nieuwe boek presenteert taalkundige Vivien Waszink gendervrije en inclusieve alternatieven voor bestaande woordparen.

Blep, sploot en zoomies: internetkatten laten hun pootafdrukken na in woordenboeken
Internetkatten en -honden gebruiken lolspeak om hun baasjes aan te spreken. Hoe lang duurt het nog voor die nieuwe taal ingang vindt in het Nederlands?