literatuur

‘Schervenstad’ van Hanan Faour: verscheurd tussen pindakaas en mlokhiye
Met 'Schervenstad' schreef Hanan Faour, een Nederlandse auteur met Libanese roots, een ontroerend verhaal over hoe het is om een vader- en broederland te ontdekken.

Sarah de Koning - lead makes the mind give away, mrs hamilton
Achttien jonge schrijvers uit Vlaanderen en Nederland brengen negentiende-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum tot leven. Met Sarah de Koning kijken we naar de witte verf op 'Portret van Alida Christina Assink' van Jan Adam Kruseman.
Thomas Heerma van Voss

Van Tom Lanoye tot Niña Weijers: dit is de shortlist van de Boon Literatuurprijs
De twee vakjury's van de Boon selecteerden uit de longlist elk vijf titels die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

De edele kunst van writing a f*cking boektitel
Op de kaften van boeken prijken titels in allerlei soorten en maten. Auteur Anne van den Dool ging op onderzoek uit, en dook daarbij in haar eigen boektitelgeschiedenis.
De Eerste Keer

Wazig en intens
Aan het begin van 2023 vult Thomas Heerma van Voss zijn hoofd met flarden van het voorbije jaar, waarin hij afscheid nam van zijn vader.

Maaike Rijntjes – ik kan je het land opdienen
Achttien jonge schrijvers uit Vlaanderen en Nederland brengen negentiende-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum tot leven. Met Maaike Rijntjes kijken we naar een bord van de Nederlandse provincie Overijssel.
De papieren man

De beste stukken van 2022 over literatuur
Nu het jaar op zijn einde loopt, bundelen we de tien beste stukken van 2022 over literatuur.

‘Essayist pur sang’ Tijs Goldschmidt krijgt P.C. Hooft-prijs 2023
Schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt ‘schrijft nooit zomaar een populair-wetenschappelijke verhandeling, hij bedrijft literatuur’, zegt de jury.
De keuze van Jozef Deleu

‘De Randen’ van Angelo Tijssens: wanhopige zoektocht naar genegenheid
In uitgebeend proza vertelt Angelo Tijssens het verhaal van de moeizame zoektocht van een volwassen gay man naar een sprankel liefde en genegenheid.

Deze schrijvers vielen het voorbije jaar in de prijzen
Een heerlijke lijst met verhalen over boeken en auteurs die in 2022 bekroond zijn.

Kenneth Berth - De tafel
Achttien jonge schrijvers uit Vlaanderen en Nederland brengen negentiende-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum tot leven. Met Kenneth Berth kijken we naar een uitbundig versierde tafel.

De nieuwe ambitie van de DBNL: meer Vlamingen en meer diversiteit
Op de eerste bijeenkomst van de DBNL in Vlaanderen werden inspanningen beloofd om de collectie uit te breiden met publicaties van vrouwen of minderheidsgroepen. Er wordt ook gestreefd naar een evenwicht tussen Nederland en Vlaanderen.

Ellen Deckwitz wint de Tollensprijs: “Wie goed kan lezen, is minder bang voor de wereld”
Ellen Deckwitz zet zich op alle mogelijke manieren in voor de poëzie. Op 11 december neemt ze daarvoor de Tollensprijs in ontvangst. De lage landen ging met haar in gesprek over de drijfveren van haar ambassadeurschap.

Dagmar Dirkx – Een schitterende puinhoop
Achttien jonge schrijvers uit Vlaanderen en Nederland brengen negentiende-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum tot leven. Met Dagmar Dirkx kijken we naar het schilderij 'Mediterende monnik bij ruïne in de nacht' van Frederik Marinus Kruseman.

Deze auteurs staan op de longlist van De Boon Literatuurprijs
‘Opvallend is de aandacht voor prangende maatschappelijke kwesties’, zei juryvoorzitter Joke van Leeuwen over de selectie, met onder meer Auke Hulst, Tom Lanoye, Emy Koopman, Tülin Erkan en Heleen Debruyne.

Lemuël de Graav – Toe meisje kom dansen
Achttien jonge schrijvers uit Vlaanderen en Nederland brengen negentiende-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum tot leven. Lemuël de Graav vond inspiratie bij het schilderij 'Het Raampoortje in Amsterdam' van Wouter Johannes van Troostwijk.

Boven is het stil: waarom we ook in boeken de bergen opzoeken
In Bergen aan zee van Pauline Slot ervaren we de beproevingen van het alpinistenbestaan. Haar klimroman sluit aan bij een recente literaire fascinatie voor het hooggebergte.

Emotie, please
Een ongeïnformeerde podcastmaker stelt Thomas Heerma van Voss de meest persoonlijke vragen. In zijn drang om te behagen speelt de schrijver het spel mee.

Emerald Liu – Reflectie
Achttien jonge schrijvers uit Vlaanderen en Nederland brengen negentiende-eeuwse artefacten uit het Rijksmuseum tot leven. Emerald Liu schreef een gedicht bij een toiletspiegel, in opdracht van koning Willem I gemaakt als huwelijksgeschenk voor zijn dochter Marianne.

Michael Tedja hoelahoept met de taal in ‘Het uitgelezen deel’
De verzen van deze dichter-kunstenaar dwingen de lezer tot stevig nadenken en herlezen.