Publicaties

kunst

Reeks: De Nederlanden in Frankrijk 2.0
Centrale_Gravelines
Voor abonnees
kunst Wim Chielens
5 min leestijd

Vaubanjuweeltje achter de duinen

Vijftig jaar na De Nederlanden in Frankrijk, een beknopte encyclopedie geschreven door Jozef Van Overstraeten, keer ik terug naar Noord-Frankrijk. Ik laat me leiden door het boek, kijk vooral wat er in die vijftig jaar veranderd is en ook wel wat gelijk is gebleven.

De Franse Nederlanden
Couverture-eldorado
kunst Bart Noels
5 min leestijd

Rijsel zoekt naar Eldorado met Lille3000

De regio Rijsel heeft sedert het cultuurjaar 2004 de traditie om driejaarlijks uit te pakken met een groot cultuurfestival. Met het thema "Eldorado" kiest Lille3000 opnieuw voor kunst en verbeelding als verenigend element. Maar niet iedereen ziet het zo. Bij deze editie klinken kritische stemmen. Lille 3000, marketinginstrument of een oprechte verbindende cultuurspeler?

1.-Rembrandt-van-Rijn-Zelfportret-1634-ets.-Rijksmuseum-Amsterdam
Voor abonnees
14 min leestijd

De kneedbare Rembrandt

Hollandse kunst duikt vaak op in debatten over identiteit, en dat gebeurt altijd in termen van wat daar 'eigen' en 'vreemd' aan is. Vooral Rembrandt blijkt erg 'kneedbaar'.

De Franse Nederlanden
6-Lucy-Jorge-Orta
Voor abonnees
10 min leestijd

Rijsel2004, Rijsel3000

Toen in november van 2004 een einde kwam aan het succesvolle Europese culturele jaar van Rijsel, werd onmiddellijk gezocht naar een manier om deze dynamiek voort te zetten. Er werd gekozen voor een korter festival dat om de drie jaar zou plaatsvinden. Lille3000 werd opgericht en kende inmiddels al vier verschillende edities. Jean-Marie Duhamel onderzoekt wat het resultaat is van deze evenementen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be