maatschappij
Postkoloniaal België en Nederland
Utopisten van vandaag
Water, vloek en zegen

Over koersklappers en bankzitters: de beste wielerpodcasts van de Lage Landen
Nederland en België blinken niet alleen uit in het wielrennen zelf. Ook in praten over de koers zijn ze goed onderlegd. Twee wielerpodcasts zitten in de kopgroep.

Sinds haar vrijlating is Els op zoek naar erkenning en waardering
In de podcastreeks ‘Iedereen levenslang?’ vertellen zes ex-gedetineerden openhartig over hun misdrijf, hun straf en hun herstel. Een verblijf in de gevangenis laat diepe sporen na. Els (45) zag er zwarte sneeuw, maar vond nadien toch de kracht om haar leven een andere wending te geven.
Iedereen levenslang?

Wil je als Nederlander een huis, zoek dan een Vlaamse partner
Een huis vinden in Vlaamse steden mag geld en geduld vergen, in vergelijking met de Nederlandse woningmarkt is de Belgische een wonder van toegankelijkheid. Dat ervoer Anouk van Kampen, voormalig België-correspondent van NRC die in Gent bleef plakken.

Waddeneiland Texel spaart water voor later
Het Waddeneiland zal in 2050 één van de droogste plekken van Nederland zijn. Lokale boeren combineren nu oude kennis met innovatieve technieken om zoet water vast te houden.
Postkoloniaal België en Nederland

Het openbaar vervoer over de grens heeft vooral meer voluntarisme nodig
Amper vijf procent van het grensoverschrijdende verkeer gebeurt met het openbaar vervoer. De grootste rem is de ruimtelijke ordening van de grensstreek. Alleen een voluntaristisch beleid kan daar iets aan doen.

Na twee jaar cel blijft Ismaïl ‘Cool’ Abdoul zich zijn leven lang bevragen
In de podcastreeks ‘Iedereen levenslang?’ vertellen zes ex-gedetineerden openhartig over hun misdrijf, hun straf en hun herstel. In de tweede aflevering vertelt Ismaïl over hoe hij in de gevangenis tot inkeer is gekomen.
Utopisten van vandaag

Na negen jaar in de cel gaf Nick een nieuwe draai aan zijn leven
In de podcastreeks ‘Iedereen levenslang?’ vertellen zes ex-gedetineerden openhartig over hun misdrijf, hun straf en hun herstel. In de eerste aflevering vertelt Nick over zijn ervaringen in en na de gevangenis.

Verschil van mening
Een mening, dat is iets voor later, als je groot bent – zo leerde auteur Sarah Meuleman als student aan een Belgische universiteit. Daar had de Nederlandse universiteit waar ze haar studie vervolgde een heel andere mening over.
Water, vloek en zegen

Dreigt de Taalunie het noorden kwijt te raken?
De Taalunie is een onmisbaar instrument op het terrein van de taal. Maar intern en op politiek niveau heerst er onrust.

‘Boeren’ versus ‘trutten’: de sociale breuklijnen tussen Club Brugge en Cercle Brugge
De rivaliteit tussen de twee Brugse voetbalteams gaat terug tot de late 19de eeuw.

Het water blijft diep tussen Nederland en de Caribische eilanden
Ongemak situeert de huidige moeilijke relaties tussen Nederland en de voormalige koloniën in hun historische context en formuleert perspectieven voor de toekomst.

De hal waarin we allemaal schaatsen
Een eeuw na de geboorte van schrijver W.F. Hermans boog filosofe en kersvers Denker des Vaderlands Marjan Slob zich over zijn gedachtegoed. Dat leverde een essay op over identiteitspolitiek, gelijk hebben en samenleven.

Opgroeien in een polderkasba: ‘Generatie 9/11’ van Lotfi El Hamidi
Lotfi El Hamidi schreef een boek over migratie, diaspora en identiteit. Schrijver Mohamed Ouaamari groeide op in een andere stad, maar herkent veel bij El Hamidi.

Bruno Bonduelle (1933-2022): ondernemer, auteur en bestrijder van landsgrenzen
Bruno Bonduelle was een van de meest iconische figuren van Noord-Frankrijk. Een portret van de man die in het najaar van 2022 overleed in Marcq-en-Barœul.

Anarchisme zonder schrammen
In de eerste aflevering van deze nieuwe wisselcolumn navigeert schrijver Rob van Essen al fietsend door Brussel tussen vooroordelen en verlangens over zijn nieuwe thuisland.

Panelgesprek: kan sport de wereld redden?
Herbeluister het panelgesprek over de relatie tussen sport en samenleving, georganiseerd door 'de lage landen' en 'Septentrion', in het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren.

Waarom we de Vlaams-Nederlandse samenwerking onder de loep nemen
Vlaanderen en Nederland zijn natuurlijke bondgenoten, maar werken ze ook samen? Lees er alles over in VL ⇄ NL, kroniek van de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

VL ⇄ NL? Hoofdredactie geeft tekst en uitleg bij onze nieuwe kroniek
De samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland staat centraal in VL ⇄ NL, een nieuwe kroniek op onze website. In deze podcast leggen we uit waarom.

Samenwerking tussen de legers van de Lage Landen: een lichtend voorbeeld
In tijden waarin oorlog op het Europese continent woedt, is militaire samenwerking tussen Europese landen meer dan ooit nodig. België en Nederland zetten de toon.

PFAS in de Schelde: conflictstof genoeg, maar liever geen nieuwe ruzie tussen Vlaanderen en Nederland
Na de strubbelingen tussen Vlaanderen en Nederlanden rond de Hedwigepolder dreigt de PFAS-problematiek de sfeer opnieuw te verzieken. Hoe ernstig is de crisis?