maatschappij
Water, vloek en zegen
Wat met het platteland?
Postkoloniaal België en Nederland

De Dumontwijk in De Panne
De Dumontwijk werd eind 19de, begin 20ste eeuw in de duinen van De Panne gebouwd en staat bekend om zijn cottagestijl. De hele wijk werd in 1995 geklasseerd.

De halve omleiding rond Rijsel die half tevreden stemt
Grensoverschrijdend vrachtverkeer zorgt al jaren voor discussies tussen de Franse, Vlaamse en Waalse overheden. Volgens Christophe Boval is er niet meteen uitzicht op een oplossing.
Utopisten van vandaag

Geopolitiek in pocketformaat: hoe Vlaanderen en Nederland elkaar weer vinden
Om de staat van de Vlaams-Nederlandse samenwerking op te maken, polste de lage landen een viertal mensen die zich daar met hart en ziel voor inzetten.

Een mensenmens: ‘Hemelrijk’ van Chris de Stoop
De coronapandemie zorgde voor een ernstige dramatisering van de toestand in de verzorgingstehuizen, ook in dat van de moeder van De Stoop. Genoeg voedsel voor een goed boek, maar is Hemelrijk dat ook geworden?
Water, vloek en zegen

De lach en het grote gelijk
Humorloos door het leven gaan, toont een gebrek aan kennis van de ware aard van dat leven, schrijft hoofdredacteur Hendrik Tratsaert in zijn woord vooraf bij de lage landen 2/2022.

Humor anno 2022: strijdperk en mijnenveld
Humor zit pal in de boksring van onze maatschappij. Achter grappen en kwinkslagen gaat dan ook veel meer schuil dan louter de lach. Hoe verhoudt humor zich tot de macht?
Wat met het platteland?

Hind Fraihi: ‘Extremistische propaganda is tuk op regelmaat’
Fraihi leidde de presentatie van haar boek Antipode in met een toespraak die je hier kunt lezen. ‘Ik krijg de vraag vaak: wat heb je met extremisme?’

Hoe de verschillen tussen Nederland en België in de EU steeds meer opspelen
Vier recente Europaboeken belichten elk op hun eigen wijze de verschillen tussen Nederland en België in diplomatieke stijl en inhoudelijke koers.
Postkoloniaal België en Nederland

Geloven ondanks alles. ‘Godschaamte’ van Stephan Sanders
Hoe kun je als intellectueel je geloof rijmen met je kritische ingesteldheid? Daarover schrijft Stephan Sanders in Godschaamte.

Hind Fraihi analyseert ecologisch extremisme en polarisering
Radicale standpunten die gisten op een voedingsbodem van frustratie, woede of angst, kunnen doorschieten naar extremisme. Dat onrustbarende proces onderzoekt journaliste Hind Fraihi.

Reis rond de wereld in zes taalstukken en meer
Als middelgrote taal met zo’n 24 miljoen moedertaalsprekers moet het Nederlands de ambitie hebben om als zodanig erkend te worden, schrijft hoofdredacteur Hendrik Tratsaert in zijn woord vooraf bij het eerste nummer van de lage landen in 2022.

De vijf beste stukken van het jaar over maatschappelijke ontwikkelingen
De redactie selecteerde de beste verhalen over maatschappelijke fenomenen van 2021.

De erfenis van de utopie
Hoofdredacteur Hendrik Tratsaert licht het thema ‘Utopisten van vandaag’ toe en formuleert een virtuele nieuwjaarsbrief voor 2022.

De twee Limburgen: één taal, één volkslied, maar een diepe rivier die hen scheidt
Weinig plekken waar grensoverschrijdende samenwerking zo vanzelfsprekend lijkt als in Belgisch- en Nederlands-Limburg. Maar in de praktijk draaien ze zich met de ruggen naar elkaar.

Hoe Frans- en Nederlandstaligen tot betere uitwisseling kunnen komen
Bij de vijftigste verjaardag van ‘Septentrion’, het Franstalige zusterblad van ‘de lage landen’, maakt hoofdredacteur Hendrik Tratsaert de staat op van de samenwerking tussen de francofonie en de neerlandofonie.

Halfweg tussen Amsterdam en Parijs: 50 jaar tijdschrift ‘Septentrion’
In 2021 is Septentrion aan zijn vijftigste jaargang toe. Eindredacteur Hans Vanacker vertelt het verhaal van een tijdschrift maar ook van de culturele verhouding tussen de Nederlandstalige en de Franstalige wereld.

Waar zijn de utopisten gebleven?
Tinneke Beeckman leidt ons langs de klassieke utopieën die het westerse denken hebben beïnvloed en analyseert het utopische gelijkheidsstreven van vandaag.

Werken aan een wereld zonder tralies
Na zijn ervaring als lid van een assisenjury verdiepte Peter Vermeersch zich in alternatieven voor de gevangenis en trof daar allesbehalve een naïeve droomwereld vol bizarre utopieën.

De emancipatie zette door: ‘De onderwijsfamilie’ van Jeroen Dijsselbloem
De sociaaldemocratische oud-minister beschrijft het Nederlandse onderwijs aan de hand van vier generaties uit zijn eigen familie.

Hoe we de verloren harmonie tussen mens en water kunnen herstellen
Bij de aanpak van de stijgende zeespiegel en de dreigende droogte biedt het verleden steeds vaker een oplossing.