Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het diepe Zuiden. Over Vlaamse poëzie en Hollandse kritiek
0 Reacties
Voor abonnees
Herman de Coninck

Het diepe Zuiden. Over Vlaamse poëzie en Hollandse kritiek

(Herman de Coninck) Ons Erfdeel - 1991, nr 2, pp. 171-182

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De auteur wil het hebben over wat er Vlaams is aan de Vlaamse poëzie, en wat er Hollands is aan de Nederlandse kritiek erop. Hij vertrekt vanuit een vergelijking van de poëziebloemlezingen van Jozef Deleu en Gerrit Komrij: Deleu heeft het even moeilijk met gedichten zonder boodschap als Komrij met gedichten mét. Aan de hand van poëzie van Hubert van Herreweghen, Luuk Gruwez, Gwij Mandelinck en Hugo Claus wijst de auteur op kenmerken van Vlaams werk dat door (de meeste) Hollandse recensenten niet geapprecieerd wordt: de Grote Gevoelens, de woordspeling, de verkleinwoorden, de wapperende taal, de durf tot buitensporigheid. De Hollandse kritiek bezondigt zich van haar kant aan over-interpretatie, waardoor betekenissen worden ontdekt die niet door de dichter bedoeld waren. Hij wijst ook op de eenvormigheid van de Hollandse literaire kritiek en bespreekt in een nawoord de reacties op de hier gepubliceerde tekst, met als uitschieter het weerwoord van Kees Fens dat gebaseerd was op een samenvatting.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.