Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Herman de Coninck

In 2022 is het vijfentwintig jaar geleden dat Herman de Coninck aan een hartaanval is bezweken in Lissabon. In dit dossier brengen we al onze stukken samen van en over deze dichter en essayist.

Voor abonnees
1 min leestijd

Het diepe Zuiden. Over Vlaamse poëzie en Hollandse kritiek

De auteur wil het hebben over wat er Vlaams is aan de Vlaamse poëzie, en wat er Hollands is aan de Nederlandse kritiek erop. Hij vertrekt vanuit een vergelijking van de poëziebloemlezingen van Jozef Deleu en Gerrit Komrij.

Voor abonnees
0 min leestijd

Over nieuw realisme en ouwe romantiek

Herman de Coninck beschrijft de ontwikkeling van zijn eigen nieuw-realistische poëzie via averechtse invloeden van Rilke, Lodeizen en de experimentelen maar ook via een minder radicaal, minder emotieloos realisme dan dat van de Nederlandse neo-realisten.

Voor abonnees
1 min leestijd

Onbegonnen werk. De poëzie van Herman de Coninck

Chronologisch overzicht van het poëtisch werk van de Vlaamse dichter Herman de Coninck. De poëzie schommelt altijd heen en weer tussen herkenning en vervreemding, bevestiging en verrassing. Met bloemlezing.

Voor abonnees
1 min leestijd

Over Herman de Coninck

Volgens Bernard Dewulf gaat Herman de Coninck, notoir belijder van de kleinspraak, de grote woorden helemaal niet uit de weg.

Voor abonnees
1 min leestijd

De flaptekstlezer

Deze gebundelde columns uit De Morgen geven "een goed beeld van de gedachtewereld van een dichterlijk, creatief en kritisch, ietwat tobberig, maar vooral verwonderd individu in het begin van de jaren negentig".

Voor abonnees
0 min leestijd

Intimiteit onder de melkweg

Onder deze titel bracht De Coninck een aantal beschouwingen over poëzie bijeen die vroeger al in andere publicaties verschenen. Herman de Coninck, Intimiteit onder de melkweg. Over poëzie, De Arbeiderspers, Amsterdam/Antwerpen, 1994, 223 p.

Voor abonnees
1 min leestijd

Schrijven is toelaten

Deze vijfde essaybundel van Herman de Coninck is (opnieuw) een pleidooi voor 'zoveel mogelijk soorten poëzie tegelijk'.

Voor abonnees
0 min leestijd

Met een klank van hobo

Herman de Coninck, Met een klank van hobo, Orion, Brugge / Van Oorschot, Amsterdam, 1980.

Voor abonnees
0 min leestijd

Marieke van de bakker verveelt zich niet

Herman de Coninck, Over Marieke van de bakker, H, Antwerpen, 1987. Kees Fens, Een gedicht verveelt zich niet. Over poëzie, Querido, Amsterdam, 1987.

Voor abonnees
1 min leestijd

Het proza van Herman de Coninck

Deze uitgave doet recht aan het hele oeuvre van De Coninck, die niet alleen dichter was maar ook een belangrijk essayist.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.