Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Één grote fictieve autobiografie. Het werk van kunstenaar Rinus Van de Velde
0 Reacties
© Courtesy of Tim Van Laere Gallery
© Courtesy of Tim Van Laere Gallery © Courtesy of Tim Van Laere Gallery
Voor abonnees
kunst

Één grote fictieve autobiografie. Het werk van kunstenaar Rinus Van de Velde

(Eric Rinckhout) ONS ERFDEEL – 2016, NR 2, PP. 22-31

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Rinus Van de Velde (°1983) heeft in nauwelijks tien jaar tijd een uitzonderlijk oeuvre opgebouwd. Op z’n tweeëndertigste geniet hij in binnen- en buitenland bekendheid voor zijn monumentale, realistische houtskooltekeningen, waarin hijzelf als personage vaak opduikt. Hoewel: niets is wat het lijkt. “Ik teken het leven dat ik niet heb en dat ik ook nooit zal hebben”, zegt de kunstenaar. “Ik teken de leugen. Het heeft geen zin om de waarheid te tekenen: die is redelijk saai. Daarom verzin ik mijn eigen biografie.”

Voor zijn jongste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst S.M.A.K. in Gent heeft Rinus Van de Velde negen grootschalige houtskooltekeningen gemaakt: de meeste zijn drie bij zes meter, een enkele is zelfs drie bij tien meter groot. Voor deze serie, die als titel Donogoo Tonka draagt, heeft de kunstenaar zich laten inspireren door een boek uit 1920 van de Franse auteur Jules Romains. Donogoo Tonka is een satirisch scenario, dat in 1936 leidde tot een Duitse film. Maar men maakte er toen een liefdesverhaal van, dat totaal verschilt van het uitgangspunt. Eigenlijk is het werk dus nooit verfilmd. Dat geeft Rinus Van de Velde de mogelijkheid om zijn eigen fantasie op het script los te laten.

Maar laten we eerst eens kijken naar de wortels van Rinus Van de Velde. Hij heeft niet vanaf het begin dit soort filmische reeksen van manshoge tekeningen gemaakt. Het is allemaal klein begonnen – letterlijk en figuurlijk.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.