Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wandelen als een vorm van kunst. Francis Alÿs
0 Reacties
© Francis Alÿs
© Francis Alÿs © Francis Alÿs
Voor abonnees
kunst

Wandelen als een vorm van kunst. Francis Alÿs

(Anne-Marie Poels) Ons Erfdeel - 2007, nr 3, pp. 48-95

Kunnen artistieke ingrepen de mogelijkheid scheppen voor verandering? Die vraag stelt beeldend kunstenaar Francis Alÿs zichzelf en zijn publiek tijdens een tentoonstelling begin 2007 in de gerenommeerde New Yorkse galerie David Zwirner. Hij presenteert er een project dat hij in 2005 uitvoerde in Jeruzalem. Met een geperforeerde pot groene verf doorkruiste hij de stad, een groen spoor achter zich trekkend. Hij volgde de wapenstilstandslijn die Moshe Dayan in 1948, na de Arabisch-Israëlische oorlog met een groene stift op de landkaart markeerde als grens tussen de Israëli en de Palestijnen en die als de Groene Lijn de geschiedenis in ging. Met het werk stelt Alÿs vragen bij de waarde van grenzen. Maar zijn werk gaat ook over de relevantie van kunst als commentaar op politieke aangelegenheden. Dat Alÿs zelf zeker in die relevantie gelooft, blijkt uit de titel die hij het werk meegaf: Sometimes Doing Something Poetic Can Become Political, and Sometimes Doing Something Political Can Become Poetic.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.