Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wallerant Vaillant (1623-1677), eerste specialist van de mezzotint <BR> Wallerant Vaillant (1623-1677), premier spécialiste de la gravure en manière noire
0 Reacties
Voor abonnees

Wallerant Vaillant (1623-1677), eerste specialist van de mezzotint <BR> Wallerant Vaillant (1623-1677), premier spécialiste de la gravure en manière noire

(Nadine Rogeaux) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 2003, nr 28, pp. 37-76

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Wallerant Vaillant werd in 1623 in Rijsel geboren maar vluchtte in de troebele tijden van de Reformatie in 1642 met zijn hele familie naar Amsterdam. Hij was de oudste van een dynastie van schilders en grafici. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling en verspreiding van de mezzotint of zwartekunst. De Boheemse prins Rupert leerde hem deze grafische techniek aan. Het werk van Vaillant was zeer geliefd bij de Amsterdamse burgerij. Nadine Rogeaux beschrijft het leven en werk van Wallerant Vaillant, van wie het Palais des Beaux-Art in Rijsel een omvangrijke collectie zwartekunstprenten bezit.
Né à Lille en 1623, Wallerant Vaillant quitta le pays en 1642 pour des raisons religieuses et se réfugia avec toute sa famille à Amsterdam. L'aîné d'une dynastie de peintres et de graphistes, il joua un rôle important dans le développement et la propagation du mezzotinto ou gravure à la manière noire. Cette technique graphique lui fut enseignée par le prince Rupert de Bohême. L'œuvre de Vaillant était très appréciée de la bourgeoisie amstellodamoise. Nadine Rogeaux décrit la vie et l'œuvre de Wallerant Vaillant, dont une collection importante de mezzotinto se trouve au Palais des Beaux-Arts de Lille.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.