Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

VOORLOPER ÉN VERTEGENWOORDIGER VAN ZIJN TIJD. Reflecties over de betekenis van Jheronimus Bosch’ oeuvre
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

VOORLOPER ÉN VERTEGENWOORDIGER VAN ZIJN TIJD. Reflecties over de betekenis van Jheronimus Bosch’ oeuvre

(Manfred Sellink) ONS ERFDEEL – 2016, NR 1, PP. 58–66

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het is verleidelijk – en terecht – om Jheronimus Bosch primair als voorloper en initiator van artistieke ontwikkelingen in de zestiende eeuw te positioneren en hem in één adem met Bruegel als zijn artistieke erfgenaam te noemen. Maar men mag toch ook niet uit het oog verliezen dat hij evenzeer een karakteristieke vertegenwoordiger van zijn eigen tijd is, intrinsiek geworteld in de laatmiddeleeuwse stedelijke intellectuele en religieuze (beeld)cultuur zoals die zich in ijltempo ontwikkelt in de Lage Landen vanaf het einde van de veertiende eeuw. Het beeld van Bosch als geniale en idiosyncratische eenzaat die losstaat van zijn omgeving, is al geruime tijd achterhaald en onhoudbaar gebleken. Wel is hij een kunstenaar die in de boeiende overgang van de vijftiende naar de zestiende eeuw met zijn werkplaats een even intrigerend als innovatief oeuvre uitbouwt, dat vanwege de verbluffende vindingrijkheid en het stilistische en technische meesterschap blijvend tot de hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis gerekend wordt.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.