Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

“VERBROEDERINGSFEESTEN DER NATIËN”. Het Amsterdamse Internationaal Socialistisch Congres van 1904 als ontmoetingsplek voor Nederland en België
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

“VERBROEDERINGSFEESTEN DER NATIËN”. Het Amsterdamse Internationaal Socialistisch Congres van 1904 als ontmoetingsplek voor Nederland en België

(Minte Kamphuis) Ons Erfdeel – 2015, nr 3, pp. 98-107

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De verschillende jongerenafdelingen van de Nederlandse Partij van de Arbeid onderhouden goede contacten met hun Belgische collega’s. Regelmatig zijn er uitstapjes van de Nederlanders naar Brussel of Antwerpen om bijvoorbeeld het congres van de socialistische jongerenbeweging ter plaatse bij te wonen. Dit soort politieke ontmoetingen tussen Nederland en België zijn verre van nieuw. In de periode rond 1900 bijvoorbeeld was er een levendige internationale cultuur aan het ontstaan, waaraan de twee gebieden gretig deelnamen. De technologische ontwikkelingen maakten reizen naar het buitenland gemakkelijker, terwijl kranten meer en meer berichtten over andere culturen. Met name nieuwe sociaal-politieke bewegingen – socialisten, feministen – profiteerden van deze mogelijkheden: ze waren bezig zich te organiseren en zochten (en vonden) voor dit proces veelvuldig inspiratie over de grens. Nederlanders keken naar België, en omgekeerd. De leden van de nieuwe bewegingen ontmoetten elkaar tijdens lezingen, congressen en feesten, waar ze nieuwe vriendschappen sloten en plannen maakten voor de toekomst. Wat gebeurde er precies tijdens dit soort ontmoetingen? Wat was het doel van zo’n lezing of congres, en werd dat doel uiteindelijk ook bereikt? En, misschien nog wel interessanter, speelden nationale verschillen tijdens zo’n internationale ontmoeting een rol? Of werden juist de overeenkomsten benadrukt? Het internationale socialistische congres dat in 1904 in Amsterdam werd georganiseerd is een mooi voorbeeld van een moment waarop Nederlanders en Vlamingen (Belgen) elkaar ontmoetten.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.