Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Sandrart, Vondel en Barlaeus en de maanden van het jaar
0 Reacties
Voor abonnees

Sandrart, Vondel en Barlaeus en de maanden van het jaar

(Mieke B. Smits-Veldt) Ons Erfdeel - 1989, nr 1, pp. 107-108

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In 1637 vestigde de Duitse schilder en kunstgeleerde Joachim von Sandrart zich in Amsterdam. In 1642-43 maakte hij in opdracht van de Beierse keurvorst Maximiliaan I een monumentale reeks schilderijen, die de maanden van het jaar moesten uitbeelden. Joost van den Vondel schreef daar de bijschriften voor; later liet Van Sandrart de reeks in gravures reproduceren en de Latijnse bijschriften verzorgen door Barlaeus. Van dit werk werd nu een ingeleide en becommentarieerde catalogus uitgegeven met in kleur uitgevoerde reproducties van de twaalf schilderijen; de begeleidende epigrammen van Vondel zijn opgenomen in de moderne spelling, en de reproducties van de gravures gaan vergezeld van een vertaling van Barlaeus' bijschriften. Joachim von Sandrart, Joost van den Vondel, Caspar Barlaeus, \De maanden van het jaar', Ingeleid en toegelicht door Karel Porteman, Den Gulden Engel, Wommelgem."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.