Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

SAMENVALLEN MET DE OMGEVING. Kunstenares Michèle Matyn
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

SAMENVALLEN MET DE OMGEVING. Kunstenares Michèle Matyn

(Anne-Marie Poels) Ons Erfdeel – 2015, nr 1, pp. 105-107

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Michèle Matyn, die illustratieve vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen studeerde,begon haar carrière met projecten die nog als louter fotografie beschouwd kunnen worden. Ze portretteerde mensen in hun voortuinen en huizen, fotografeerde weekendcowboys en de idolatrie van superfans, en reisde naar de Verenigde Staten voor een portret van de manisch-depressieve zanger Daniel Johnston. Toen was haar werk het resultaat van een soort antropologisch onderzoek: ze werd gedreven door een nieuwsgierigheid naar heel specifieke gemeenschappen en stelde zich open voor hun codes en gebruiken.

Nu kan een volksverhaal zoals dat van de Boomse dakpannen die gevormd werden op de ronding van vrouwendijen een performance uitlokken, of een folkloristische traditie in Azië waarbij stokjes tegen rotsen geplaatst worden om er energie aan te onttrekken en om de weg te markeren. Kleine of grote verhalen, mythes of volkstradities doen haar in haar auto stappen en vertrekken. Ver weg naar Winnipeg in Canada, Andalusië of Mycene, of dichtbij (ze maakte bijvoorbeeld ook foto’s op de Kalmthoutse Heide), dat is van weinig belang. Maar wel altijd alleen, om in opperste concentratie elke specificiteit te kunnen registreren en er ook onderdeel van te kunnen uitmaken.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.