Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

ROZE SPROOKJES EN RIGOUREUZE ACTIES. Over de controversiële kunstenares TINKEBELL.
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

ROZE SPROOKJES EN RIGOUREUZE ACTIES. Over de controversiële kunstenares TINKEBELL.

(Tineke Reijnders) Ons Erfdeel – 2015, nr 3, pp. 42-49

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Katinka Simonse is beeldend kunstenaar en munt uit in schrijven. Ze redeneert in columns voor het tijdschrift Kunstbeeld en het dagblad Trouw op bondige, aanstekelijke wijze over de ene keer haar ervaringen in de wereld van de kunst en de andere keer algemene politieke kwesties die haar raken.

Haar kunstenaarsalterego TINKEBELL. (in hoofdletters en met punt, ontleend aan Tinker Bell, het vrouwelijke figuurtje naast Disney’s Peter Pan) vertaalt zich in haar uiterlijk: ze draagt doorgaans een grote roze bril en roze, meisjesachtige kleding. Alsof ze de vermoorde onschuld representeert.
TINKEBELL. bezit een groot mimetisch vermogen. Ze kan zich met haar hele ziel en zaligheid in een ander verplaatsen en een empathische relatie aangaan met mensen die maatschappelijk onrecht ondervinden. Dat leidt meer dan eens tot doortastend optreden. Waar anderen binnenskamers jammeren over misstanden of een al te hardvochtige toepassing van politieke regels ten aanzien van bijvoorbeeld asielzoekers, gaat TINKEBELL. op onverschrokken wijze over tot actie.

De media en met name de dagbladen duiken er met zo’n grote regelmaat bovenop dat de media-aandacht op zichzelf weer een heel thema wordt. Met als gevolg dat TINKEBELL. enerzijds gezien wordt als de wijsneus die over allerlei kwesties onomwonden voor de microfoon haar mening geeft en anderzijds als excentrieke aandachttrekster. Ze dankt er een reusachtige bekendheid aan.

TINKEBELL. houdt de samenleving voortdurend een spiegel voor en doordat ze de mensen raakt in hun gevoeligste plekken, is dat onverdraaglijk. Ze treft ons recht in onze knuffelbehoefte, en daarin is ze niet mals.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.