Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

“Quo vadis, Batavia?” Over het Institut Néerlandais in Parijs
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

“Quo vadis, Batavia?” Over het Institut Néerlandais in Parijs

(Luc Devoldere) Ons Erfdeel - 2012, nr 4, pp. 186-188

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Op 13 juli 2012 maakte het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat met ingang van 1 januari 2015 het Institut Néerlandais (IN) in Parijs zou worden gesloten. Dit was het laatste hoofdstuk uit de kroniek van een aangekondigde executie voor de culturele instelling, opgericht in 1957 en gevestigd in het hart van de Franse hoofdstad. Quo vadis, Batavia?Gelooft Nederland niet meer in zijn eigen taal en cultuur? In uitwisseling en dialoog met andere talen en culturen? Trekt het zich in zichzelf terug? Denkt het zijn belangen beter te dienen door alles in te zetten op handel en meetbare kosten-batenanalyses? Het zou wel eens meer en meer geïsoleerd kunnen raken. Er is nog hoop. Het nieuwe Nederlandse kabinet kan de sluiting nog altijd tegenhouden In september 2012 leek Den Haag, opgeschrikt na het protest van de cultuursector in Nederland en Frankrijk, ook inschikkelijker te worden. Het IN blijft intussen activiteiten organiseren. Is het moment niet rijp om ook de Vlaamse gemeenschap bij het IN te betrekken? Het nieuwe Nederlandse kabinet is nu aan zet.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.