Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Politieke benoemingen in België en Vlaanderen
0 Reacties
Voor abonnees

Politieke benoemingen in België en Vlaanderen

(Guy Tegenbos) Ons Erfdeel - 1992, nr 4, pp. 553-560

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In deze bijdrage geeft de auteur eerst een definitie van het begrip politieke benoeming, en hij noemt meteen de twee bezwaren die ertegen ingebracht kunnen worden. Hij bespreekt het fenomeen in het licht van de Belgische en Vlaamse politieke cultuur en toont aan hoe het weliswaar een veralgemeend verschijnsel is, maar hoe het ook onderhevig is aan democratische controle en verandering - waardoor de scherpste kantjes er vanaf gehaald zijn. Dit staaft hij met twee voorbeelden, en hij schrijft de positieve evolutie grotendeels toe aan de Commissie Mangeleer. Die zorgde enerzijds wel voor een veralgemening van het fenomeen, maar zorgt anderzijds voor de toepassing van de elementaire fatsoennormen. Niettemin bestaan er nog steeds uitwassen en zijwegen om de reglementering te omzeilen. Daarom gaat de auteur in de slotparagrafen na of er alternatieven bestaan en welke die zijn.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.