Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Ongegeneerd gluren in beroemde schrijverslevens. Vijftig jaar Privé-Domeinreeks
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

Ongegeneerd gluren in beroemde schrijverslevens. Vijftig jaar Privé-Domeinreeks

(Dirk Leyman) ONS ERFDEEL – 2016, NR 3, PP. 132-136

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het is moeilijk om geen zwak te koesteren voor de Privé-Domeinreeks. Het romige papier, de welgekozen covers, de herkenbare Bembo-letter én uiteraard de plejade aan egodocumenten en herinneringen uit de complete wereldliteratuur: geen wonder dat de serie de hebzucht van de verzamelaar opwekt. Bibliofielen beschermen de delen dan ook als goudklompjes in hun boekenrayons. Bij winkeldieven is Privé-Domein bij uitstek gewilde waar. De hoogwaardige serie blijft een van de paradepaardjes van uitgeverij De Arbeiderspers. Sinds 1966 serveert Privé-Domein autobiografische geschriften van beroemde schrijvers, kunstenaars, musici, filosofen, fotografen of denkers.

Ruim 280 delen lang komt de reeks ongegeneerd tegemoet aan ons literaire voyeurisme en biedt ze tegelijk een onovertroffen tijdsbeeld. Egodocumenten spreken meer dan ooit tot de verbeelding. Het blijvende succes van de reeks weerspiegelt wellicht onze toegenomen drang om dicht op de huid te zitten van onze geliefde schrijvers, hen hun diepste zielenroerselen te ontfutselen en ons te spiegelen aan andermans bestaan. De passie van literaire speurneuzen en wetenschappers om na de dood van een auteur diens dagboeken of brieven te ontsluiten, op zoek naar onthullingen, is bovendien gesneden koek voor de Privé-Domeinreeks.

Is Privé-Domein de langstlopende literaire boekenserie van de Lage Landen? Veel kan het toch niet schelen, nu de reeks zijn vijftigste verjaardag viert én er meteen ook een ware opstoot is van nieuwe delen, met daarbij nogal wat Nederlandstalige auteurs als Doeschka Meijsing, Heere Heeresma, Ilja Leonard Pfeijffer, Gerbrand Bakker en de brieven van Arnon Grunberg.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.