Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Niet voor ouders, mandarijnen en andere sufbubbels. Nieuw proza in de jaren negentig
0 Reacties
Voor abonnees

Niet voor ouders, mandarijnen en andere sufbubbels. Nieuw proza in de jaren negentig

(Rob Schouten) Ons Erfdeel, 1997, nr 1, pp. 97-108

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Wie de laatste vijfentwintig jaar van de Nederlandse literatuur overziet, kan niet om het feit heen dat met enige regelmaat een waarschuwende vinger tegen de dreiging van een verliteratuurde, esthetiserende, door vorm en structuur bepaalde letterkunde is opgeheven. Alleen, er leek weinig te veranderen en de profeten en prekers voor eigen parochie zijn allemaal weer van het revolutionaire toneel verdwenen. Het lijkt of al die oproepen, manifesten contraproductief werken of zoiets als een beer in winterslaap even wakkermaken die een moment verveeld geeuwt en weer verder slaapt tot zijn tijd gekomen is. En de oproertjes stierven een zachte dood. Is het nu dan anders? Ik geloof van wel. Er is namelijk een echt nieuwe, anders getoonzette generatie aan het woord, de generatie kinderen van hele en halve hippies, provo's, Maagdenhuisbezetters en andere vrijdenkers uit de jaren zestig. Ze zijn geboren terwijl de verveling van de jaren zeventig heerste, de televisie aanstond, de soap in Nederland haar intrede deed, muziekclipjes en computerspelletjes de vrije tijd zijn gaan bepalen. Natuurbeleving, museumbezoek, artistieke Bildungsreizen, zielsconflicten, literaire ambities, moederbindingen en tobberige relaties zijn bij de vuilnisbak gezet. Niet alleen in de literatuur maar in de hele cultuur. De verandering die de Nederlandse letteren naar het lijkt ondergaat, is niet in de eerste plaats literair gericht tegen een heersende letteren-kaste, maar sociaal-cultureel. Jonge schrijvers en debutanten in de jaren negentig, opgegroeid met niets waar ze zich tegen hoefden te verzetten of het moest de Disney-cultuur zijn, maar die zich wel gelaafd hebben aan de film, de computer, de televisie, de soap en de popmuziek, allemaal zaken die de cultuur van onderaf zijn binnengedrongen, brengen de nieuwe wereld of wat ze daarvoor houden in beeld. Ze doen dat niet voor de nee-schuddende critici, die toch al te lang te paard zitten, maar voor hun generatiegenoten, de nieuwe lezers. En begunstigd door nieuwe winden in het uitgeversklimaat, waar straight management en publieksgerichte verkoopmethoden de klassieke uitgever met eigen smaak en literaire opvattingen langzaamaan hebben geëlimineerd, krijgen ze hun werk moeiteloos uitgegeven want er zijn lezers en de velden lijken wit.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.