Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Niet één worden maar samen zijn. Luuk van Middelaar en Thierry Baudet in debat over Europa
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

Niet één worden maar samen zijn. Luuk van Middelaar en Thierry Baudet in debat over Europa

(Pieter Coupé & Hendrik Vos) Ons Erfdeel - 2012, nr 3, pp. 4-24

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Europa: het minste wat je erover kunt zeggen is dat het over de tong gaat, meestal samen met het woord “crisis”. Geen beter thema om het jaarlijkse Ons Erfdeel-dubbelinterview aan op te hangen. Hendrik Vos (°1972) modereerde dit dubbelgesprek. Hij is professor politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent en doet onderzoek naar Europese besluitvorming, waarover hij meerdere boeken publiceerde. Hij wordt ook veel gevraagd als commentator in de Vlaamse media. De geïnterviewden zijn twee Nederlanders: Luuk van Middelaar en Thierry Baudet. Historicus en politiek filosoof Van Middelaar (°1973) werkt als speechschrijver op het kabinet van Europees president Herman Van Rompuy. Hij publiceerde met De passage naar Europa (2009), de boekversie van zijn proefschrift, een eigenzinnige, veel geprezen en ook in het Frans vertaalde politieke geschiedenis van de Europese Unie. Baudet (°1983) is jurist en historicus, en publiceerde met Michiel Visser de essaybundels Conservatieve vooruitgang (2010) en Revolutionair verval (2011). Zijn proefschrift verscheen eerder dit jaar in het Nederlands als De aanval op de natiestaat. Baudet geeft regelmatig commentaar op de actualiteit in de Nederlandse media. In NRC Handelsblad heeft hij een column, waarin hij zich kritisch toont over de EU. Op 9 maart 2012 schreef hij over de EU: “Het werkt niet. En het zal nooit werken.” Van Middelaar in gesprek met Baudet, de “rechterhand” van de Europese president tegenover een scherpe eurocriticus: het leverde een boeiend, bij momenten erg pittig debat op over de fundamenten, ja zelfs de wenselijkheid van de EU.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.