Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

NEDERLAND ONTLEED. Documentair theater van Sadettin Kirmiziyüz
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

NEDERLAND ONTLEED. Documentair theater van Sadettin Kirmiziyüz

(Jos Nijhof) Ons Erfdeel – 2015, nr 2, pp. 118-120

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Een voorstelling die zich binnen twintig minuten na aanvang in mijn persoonlijke top tien nestelde: Somedaymyprincewill.com van theatermaker Sadettin Kirmiziyüz.

Kirmiziyüz vertelt de geschiedenis van zijn zus Sare, die in 2011 naar Istanbul vertrok om daar met de prins van haar dromen te trouwen. Hij speelt niet alleen zichzelf, maar ook zijn eigen zus, en schakelt schijnbaar moeiteloos tussen beide personages heen en weer, terwijl hij ondertussen een beeld schetst van hun gezamenlijke jeugd in Zutphen en laat zien naar welke verschillende richtingen hun dromen en idealen zijn uitgewaaierd.

Kirmiziyüz bekritiseert zijn zus om de keuzes die ze maakt, maar toont ook liefdevol begrip voor de lastige positie waarin ze zich als Hollandse dochter van een Turks echtpaar bevindt. Een voorstelling die entertaint, maar die daarnaast wel degelijk vragen oproept.

Sinds 2010 is Kirmiziyüz (1982) artistiek leider van Trouble Man, een productiehuis dat in het leven is geroepen om te bouwen aan een oeuvre over maatschappelijke en politieke thema’s. Hij studeerde in 2007 af aan de acteursopleiding van de Maastrichtse toneelschool en speelde in voorstellingen van onder meer het Nationale Toneel, mightysociety en het Noord Nederlands Toneel.

Na Somedaymyprincewill.com wilde ik alles van Kirmiziyüz en Trouble Man zien. De volgende twee voorstellingen vormen het begin van een drieluik onder de titel Hollandse Luchten, een reeks over actuele thema’s in de Nederlandse samenleving.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.