Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

L'activité commerciale du port de Calais de 1558 à 1789
0 Reacties
Voor abonnees

L'activité commerciale du port de Calais de 1558 à 1789

(Élisabeth Curveiller , Stephane Curveiller) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1990, nr 15, pp. 186-200

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In deze bijdrage wordt de geschiedenis geschetst van de haven van Kales (Calais) in de periode 1558 tot 1789 . Het is een verhaal van afwisselende periodes van bloei en verval. Door zijn bevoorrechte ligging beschikte de haven over heel wat troeven; ze lag dicht bij Engeland, bij de Vlaamse vlakte en de Artesische graanschuur. Maar er waren ook belangrijke hinderpalen, zoals o.a. de slechte verbindingswegen, de ontoereikendheid van de haveninfrastructuur en het slechte beheer door het stadsbestuur; ook conjuncturele problemen belemmerden de bloei van de haven. Twee activiteiten hebben bij de handelsactiviteiten een rol gespeeld: de kaapvaart en de smokkel.

Cet article évoque l'histoire du port de Calais au cours de la période 1558 -1789. La prospérité y alternait avec le déclin. Son site privilégié dotait Calais de nombreux atouts: elle était à la fois proche de l'Angleterre, de la plaine flamande et du grenier à blé artésien. Mais elle avait aussi de sérieux handicaps, comme la mauvaise qualité des voies d'accès, l'insuffisance de l'infrastructure portuaire et la mauvaise gestion municipale; sans compter les aléas de la conjoncture qui nuisaient également à sa prospérité. Deux activités, la course et la fraude, ont joué un rôle dans ses entreprises commerciales.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.