Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Krimp: kramp of kans? Hoe Nederland omgaat met regionaal dalende bevolkingscijfers
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

Krimp: kramp of kans? Hoe Nederland omgaat met regionaal dalende bevolkingscijfers

(Anne Seghers) Ons Erfdeel - 2012, nr 4, pp. 30-40

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Op het eerste gezicht lijkt er de komende jaren niets te veranderen aan de gestage bevolkingsgroei in Nederland. De nationale prognoses tonen tot 2040 nog een groei van het aantal inwoners. Een fijn gevoel, want het groeiscenario is iets waaraan Nederland gewend en wellicht verslaafd is geraakt. Maar een nadere inspectie van de prognoses verraadt dat er sterke regionale verschillen zijn, waarbij in een aantal regio's geen sprake is van groei, maar van krimp. Op dit moment zijn er drie gebieden in Nederland die met demografische krimp te maken hebben: Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en Noordoost-Groningen. Daarnaast is er een tiental anticipeerregio's, gebieden die volgens prognoses op de korte en middellange termijn met krimp zullen kampen. Dus hoewel de getallen nationaal toenemen, blijkt een sterke groei alleen te gelden voor de Randstad. Ruim een derde deel van Nederland krijgt te maken met demografische krimp. Omgaan met krimp heeft Nederland sinds 1850 echter niet meer moeten doen het groeidenken is oorverdovend dominant geweest.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.