Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

'Katholicisme à la carte': ontstaan en betekenis
0 Reacties
Voor abonnees

'Katholicisme à la carte': ontstaan en betekenis

(Karel Dobbelaere) Ons Erfdeel - 1988, nr 5, pp. 681-690

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Met katholicisme à la carte bedoelt de auteur dat de gelovige geloofsovertuigingen selecteert die hij/zij nog kan aanvaarden: zelfs kerksen verwerpen veel traditionele geloofspunten. In het artikel wordt de evolutie naar laïcisering van de Belgische samenleving beschreven en in historische perspectief geplaatst, met bijzonder aandacht voor de ineenstorting van de kerksheid in de periode 1968-1973. Een mogelijke verklaring wordt gegeven in de beschrijving van de structurele veranderingen die de maatschappij zelf heeft ondergaan, zonder dat daarom de kerk zelf ontslagen wordt van haar verantwoordelijkheid. Het is trouwens in de erkenning van die verantwoordelijkheid dat het enige toekomstperspectief zit voor de kerk.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.