Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

“Ik ben uw leider, dus ik volg u.” De alarmerende lokroep van het populisme.
0 Reacties
Voor abonnees

“Ik ben uw leider, dus ik volg u.” De alarmerende lokroep van het populisme.

(René Cuperus) Ons Erfdeel - 2005, nr 3, pp. 349-357

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In dit essay betoogt René Cuperus dat politiek populisme een verschijnsel is met een positief en een negatief gezicht. In negatieve zin wijst populisme op een demagogische betoogtrant, op het manipuleren van onderbuikgevoelens. In positieve zin kan populisme ook een waakhond van de democratische verhoudingen zijn, een alarmbel tegen ontwortelde maatschappelijke turbulentie. In de hedendaagse Europese samenleving is een nieuwe maatschappelijke scheidslijn ontstaan. Zij verdeelt twee groepen mensen: zij die de toekomst als uitdaging zien (de progressief-libertair-liberale middenklasse) en de “autoritair” georiënteerde lageropgeleiden die de transformatie van de samenleving niet hebben kunnen bijhouden. Deze laatste groep mensen is zeer vatbaar voor het rechts-populisme zoals dat overal in Europa de kop opsteekt. Zij voelen zich immers niet meer thuis bij de traditionele sociaal-democratische partijen, die transformeerden van arbeiderspartij naar links-progressieve partij voor studenten, vrouwen en minderheden en die bovendien meewerkten aan de hervorming van de verzorgingsstaat. Als men de voedingsbodem wil ontnemen aan het rechts-populisme en aan de sociaal-economische marginalisering van grote groepen in de samenleving, dan moeten sociaal-democratische volkspartijen met grote urgentie een links-populistische kniebuiging maken wat hun programma, stijl en communicatie betreft.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.