Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het regionalisme in Frankrijk en in België
0 Reacties
Voor abonnees

Het regionalisme in Frankrijk en in België

(Karel Rimanque ) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1990, nr 15, pp. 82-97

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Uit de vergelijking van het regionalisme in België en Frankrijk blijkt dat de hervorming in België onomkeerbaar is, terwijl dat in Frankrijk lang niet in zeker is. Daar blijft het regionalisme geënt op een unitair en centralistisch staatsverband. Samenwerking tussen Vlaanderen en de regio Nord-Pas-de-Calais is slechts in beperkte mate mogelijk. Maar regelmatige contacten van dit Franse gewest met de Vlaamse Regering en met overheden van de grensprovincie West-Vlaanderen kunnen dezelfde resultaten hebben als een formele overeenkomst.

La comparaison du régionalisme en Belgique et en France montre que la réforme est irréversible en Belgique, ce qui est loin d'être aussi sûr en France. Le régionalisme y reste tributaire d'un étatisme unitaire et centraliste. Les possibilités de collaboration entre la Flandre belge et la région Nord-Pas-de-Calais sont fort limitées. Mais des contacts réguliers de cette région française avec le Gouvernement Flamand et les autorités de la région limitrophe de Flandre-occidentale peuvent avoir les mêmes résultats que des accords formels.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.