Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

EEN GELUK TE BREEKBAAR DOOR ZIJN GROOTHEID. Het oeuvre van Tim Krabbé
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

EEN GELUK TE BREEKBAAR DOOR ZIJN GROOTHEID. Het oeuvre van Tim Krabbé

(Jos Nijhof) Ons Erfdeel – 2013, nr 2, pp. 42-49

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Toen in februari 2012 Tim Krabbés omvangrijke studie Wij zijn maar wij zijn niet geschift verscheen, was dat voor menigeen een verrassing. Was Krabbé tot dusver de populaire auteur van spannende, niet al te lijvige romans, ineens verscheen daar deze dikke pil in het non-fictiegenre. Weliswaar had de schrijver zich eerder op het pad begeven van de essayistiek, onder meer met beschouwingen en anekdotes over wielrennen en schaken, maar het wetenschappelijke gehalte en de enorme hoeveelheid research maakten deze nieuwe publicatie toch een Fremdkörper in zijn bibliografie. Natuurlijk was Krabbé altijd al geobsedeerd door de zwarte kant van de menselijke geest, door de misdaad, de psyche van de moordenaar en vooral ook door de periferie van de criminaliteit. Ongeveer tot en met De grot (1997) droeg hij vooral het stempel van “misdaadauteur”. Toch schrijft hij bepaald geen thrillers die de lezer uitnodigen tot puzzelen en tot het voorgoed wegleggen van het boek zodra de puzzel is opgelost. Krabbés bekendste boek is Het gouden ei uit 1984, een roman die misschien wel de sleutel vormt tot zijn complete oeuvre. In dit verhaal treden zijn fascinaties en obsessies, zijn drijfveren en angsten tevoorschijn op het meest geïntensiveerde niveau. Centraal staat hier het thema dat Krabbé zelf in de loop der jaren is gaan beschouwen als het zijne en dat hij in interviews pleegt te omschrijven als “de onverenigbaarheid van twee geliefden tijdens het leven” of, in de positieve variant, als “de vereniging van twee geliefden in de dood”.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.