Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De roos en de maatbeker. De metamorfosen van Lille 2004 <BR> La Rose et le verre gradué. Les métamorphoses de Lille 2004
0 Reacties
Voor abonnees

De roos en de maatbeker. De metamorfosen van Lille 2004 <BR> La Rose et le verre gradué. Les métamorphoses de Lille 2004

(Bart van der Straeten) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 2005, nr 30, pp. 13-61

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In 2004 was Rijsel de Culturele Hoofdstad van Europa. In dit artikel schetst Bart Van der Straeten een totaalbeeld van Lille 2004 aan de hand van tal van concrete evenementen, tentoonstellingen en manifestaties. Lille 2004 stond volgens hem in het teken van de verzoening van “de roos” en “de maatbeker”, een metafoor voor de verzoening van kunst en wetenschap, hart en verstand, die uitgebeeld werd door die “Rose für direkte Demokratie” van Joseph Beuys. Dat utopische kunstwerk was te zien op één van de manifestaties in het kader van het Europese cultuurjaar en siert ook de kaft van dit dertigste jaarboek. Dit uitgebreide artikel geeft een erg volledig en kritisch beeld van Lille 2004.
En 2004, Lille fut la Capitale culturelle de l'Europe. Dans un article fouillé, Bart Van der Straeten brosse un tableau complet de Lille 2004 à l'aide de multiples expositions, manifestations et événements concrets. Selon lui, Lille 2004 fut placé sous le signe de la réconciliation entre « la rose » et « le verre gradué », une métaphore pour la réconciliation entre l'art et la science, le cœur et l'intelligence, illustrée par la « Rose für direkte Demokratie » de Joseph Beuys. Montrée lors d'une des manifestations organisées dans le cadre de l'année culturelle européenne, cette œuvre d'art utopique illustre également la couverture de ces trentièmes annales. Cet article unique nous donne une image complète et critique de Lille 2004.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.