Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De federalisering van het onderwijs in België
0 Reacties
Voor abonnees

De federalisering van het onderwijs in België

(Dirk de Ceulaer) Ons Erfdeel - 1987, nr 4, pp. 519-527

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Vanuit Vlaanderen bekeken, volgt het Belgisch communautariseringproces inzake onderwijs twee ontwikkelingslijnen: dat van vernederlandsing van het onderwijs in Vlaanderen en dat van de staatshervorming, i.c. de culturele autonomie.Na de staatshervorming van 1970 werd duidelijk dat dringend werk gemaakt moest worden van de federalisering van het onderwijs. De weerstand was echter groot en spitste zich toe op drie vragen: \Hoe handhaven we de schoolvrede?\", \"Hoe financieren we een gefederaliseerd onderwijs?\" en \"Welke toekomst verzekeren we het rijksonderwijs?\". Hierdoor leek tot voor kort de hoop op een spoedige onderwijscommunautarisering niet gerechtvaardigd, maar door de wijziging van de houding van de Franstalige christen-democraten kwam er weer schot in de zaak. Toch stelt de auteur dat het niet voldoende is te communautariseren, de operatie moet ook een doel hebben. Op de vraag daarnaar worden in Vlaanderen bar weinig relevante antwoorden gegeven."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.