Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

BONDGENOTEN OF CONCURRENTEN? De economieën van Vlaanderen en Nederland
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

BONDGENOTEN OF CONCURRENTEN? De economieën van Vlaanderen en Nederland

(Ties V​anthillo, Thierry Vanelslander en Ann Verhetsel) Ons Erfdeel – 2014, nr 3, pp. 14-21

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Jarenlang gold de economie in Nederland als een concurrent van die in Vlaanderen en omgekeerd. Zo stonden bijvoorbeeld Rotterdam en Antwerpen als kemphanen tegenover elkaar. Ook het gevecht over de IJzeren Rijn is exemplarisch.

Sinds enige tijd dringt echter het besef door dat een aantal economische sectoren in de Lage Landen elkaar juist kunnen versterken en als bondgenoten kunnen optreden in een wereldwijde concurrentiestrijd. Dat leidde bijvoorbeeld tot de oprichting van het Holst Centre, een onderzoeksinstelling van het Vlaamse Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC) en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Ook de sterk geïntegreerde chemische clusters van Antwerpen en Rotterdam onderzoeken of er een nauwere samenwerking mogelijk is. De drijfveer is hier ongetwijfeld de schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten. En juist daar, in Houston, bezochten de Vlaamse en de Nederlandse ministers-presidenten Kris Peeters en Mark Rutte in juli 2013 de grootste petrochemische cluster ter wereld tijdens een gezamenlijke handelsmissie. Er zou nog een dergelijke missie volgen naar Zuid-Afrika.

In dit artikel wordt de economische samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland besproken op grond van de recente ontwikkelingen in het (Europese) regionale economische beleid.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.