Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

€30

Tweetalig jaarboek (Nederlands en Frans) over het noorden van Frankrijk en de betrekkingen van deze streek met het Nederlandse taalgebied. In september 2018 verscheen de drieënveertigste editie - de laatste op papier. Alle artikelen over De Franse Nederlanden vind je voortaan op onze Nederlandstalige en Franstalige websites.

Bestel het boek meteen via de knop rechts. Wil je graag meerdere exemplaren van dit jaarboek of er een andere publicatie bij bestellen? Stuur dan een mail naar info@onserfdeel.be. Daar kun je ook terecht voor oudere jaarboeken.


Dit jaarboek draagt een naam die vaak op onwetendheid botst en verwondering opwekt. De term verwijst nochtans eenduidig naar de geschiedenis: dat deel van de historische Nederlanden dat nu in Frankrijk ligt, en grosso modo overeenkomt de departementen Nord en Pas-de-Calais.

Het jaarboek wordt gemaakt in (Belgisch) Vlaanderen, pal op de Frans-Belgische grens. Het richt de blik op dat deel van de historische Nederlanden dat sinds het einde van de zeventiende eeuw in Frankrijk ligt. Het is dus niet toevallig dat deze publicatie volledig tweetalig is. Noblesse oblige.

In deze 43ste editie vindt u artikelen over:

De Rijselse metropool die nu door het leven gaat als “Métropole européenne de Lille” (MEL) bestaat meer dan vijftig jaar. De derde agglomeratie van Frankrijk, Parijs niet meegerekend, telt 1.100.000 inwoners, iets minder dan Brussel. Over die metropool hebben we het dus in deze editie, maar ook over de grensstad Menen en Boulogne-sur-Mer: steden die elk op hun manier uit een dal proberen te komen. Maar we kijken ook naar de rurale enclaves tussen steden, en meer specifiek naar landbouwers in de grensstreek van Frans- en Belgisch Vlaanderen.

De politieke machtsverschuivingen van de laatste jaren in de regio zijn een interessant laboratorium voor evoluties die we op grotere schaal terugvinden in de rest van Frankrijk én Europa. En we kijken ook naar een andere, Franse eigenheid: de grandes écoles in de regio.

De geschiedenis is zoals altijd op het appel in dit jaarboek met Vauban en de Eerste Wereldoorlog die we de voorbije vier jaren veel aandacht hebben geschonken. We publiceren een dagboek van een vijftienjarig meisje dat eind september 1918 vanuit Noord-Frankrijk met haar familie vlucht en in de buurt van Antwerpen strandt. Onze redacteur gaat op zoek naar de monumenten die in Noord-Frankrijk in dorpen en steden de Eerste Wereldoorlog herdenken. Grens en identiteit komen aan bod, de deconstructie van historische mythes als de “Spaanse inval” in de Franse Nederlanden, de betekenis van een culturele instelling als het Musée de Flandre.

Maar we graven ook in de mentaliteitsgeschiedenis: wat betekent het supporter te zijn van Racing Club de Lens? Sterft de ziel van de hanengevechten?

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.