Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

€25
€15

Hoe kreeg de politieke cultuur in Vlaanderen en Nederland vorm? Waar liggen de onderlinge verschillen? En hoe gaan beide gebieden daarmee om? Dat lees je in De Lage Landen. Een geschiedenis voor vandaag, een nieuwe uitgave van Ons Erfdeel vzw.

Bestel het boek meteen via de knop rechts. Wil je graag meerdere exemplaren van dit boek of er een andere publicatie bij bestellen? Stuur dan een mail naar info@onserfdeel.be.


Sinds de middeleeuwen heeft het deltagebied aan de Noordzee een gedeelde naam: de Lage Landen. Ze waren het slagveld voor alle grote Europese oorlogen, ze waren al vroeg vermaard om hun bloeiende handelseconomieën, maar een staatkundige eenheid heeft er nooit willen beklijven.

In deze nieuwe blik op de rijke politieke geschiedenis van deze gebieden, blijkt dat de politieke culturen van Nederland en België teruggaan op een gedeelde traditie, waarin enerzijds de eigenheid wordt verdedigd en anderzijds moet worden samengewerkt. Hoe er in de afgelopen zes eeuwen verschillende oplossingen groeiden voor die samenwerking, is wat dit boek onderzoekt. Het Noorden is vooral gericht op gezag en goed bestuur, en zoekt nog altijd door overleg naar consensus. Het Zuiden functioneert door oppositie en conflict, en vindt vanuit verdeeldheid het compromis. Deze dynamieken verklaren een fundamenteel andere verhouding tot hun overheden.

De Lage Landen. Een geschiedenis voor vandaag voert de lezer doorheen zes eeuwen van onze geschiedenis met nadruk op de veranderende structuren en hun gevolgen op vandaag. Historici Henk te Velde, Judith Pollmann en Marnix Beyen zijn de deskundige gidsen. Zij presenteren het in een aantrekkelijk verhaal, een afgewogen stijl en een compacte vorm. Het resultaat van hun samenwerking is een onmisbare eigentijdse benadering van wat ver teruggaat en nog altijd doorleeft.

De inleiding van het boek kun je hier alvast lezen.

Deze publicatie is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage uit het Ten Hagen Fonds, dat door het Cultuurfonds beheerd wordt.

Op woensdag 26 mei presenteerden we De Lage Landen. Een geschiedenis voor vandaag aan de hand van een online paneldiscussie. Journalist Marc Reynebeau en voormalig correspondent dagblad Trouw in België Marijke de Vries gingen in discussie met de auteurs Marnix Beyen, Judith Pollmann en Henk te Velde. Peter Vandermeersch modereerde. Bekijk het gesprek hieronder (opnieuw).

https://www.youtube.com/embed/XjFGCqgQ8JQ

Hendrik Spiering in NRC:

"De lezer wordt beloond met een verrassend frisse historie van hoe in de Lage Landen macht wordt uitgeoefend." (vijf ballen)

Marc Reynebeau in De Standaard:

"Door de twee landen samen tegen het licht te houden, worden nieuwe inzichten en krachtlijnen zichtbaar."

Dirk Leyman in De Morgen:

"Historici Henk te Velde, Judith Pollmann en Marnix Beyen blikken bevlogen terug op een fundamenteel andere omgang met het verleden van Nederland en België."

Peter Vandermeersch tijdens een webinar i.s.m. deBuren:

"Het is zonder meer een uitstekende geschiedenis van de Lage Landen. Beknopt, helder en bijzonder fijn opgetekend."

Karl Drabbe op Doorbraak.be:

"Als u één geschiedenis wil lezen over de verenigde/verdeelde Nederlanden, van ca. 1500 tot vandaag, dan kan u niet buiten dit boek."

Edi Clijsters op Uitpers:

"Zo’n omvattende stof zo helder en boeiend ‘opdienen’, dat is een prestatie die aandacht én lof verdient."

Walter Smits in Kunsttijdschrift Vlaanderen:

"De auteurs gaan binnen elk hoofdstuk evenwichtig en comparatief te werk. Het boek heeft een rustige lay-out, degelijke kaarten en een aantal iconische afbeeldingen. Het is een geschiedenis voor vandaag die helder inzicht biedt in de actuele verschillen tussen België en Nederland, niettegenstaande hun ten dele gemeenschappelijke wortels en verleden."

Willem Bouwman in Nederlands Dagblad:

"De Lage Landen is een met feiten onderbouwd betoog dat goed te volgen is."

Bruno De Wever in Wetenschappelijke Tijdingen:

“Interessant, niet alleen voor een breed publiek, maar ook voor de meer gevorderde lezer.”

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.