Deel artikel

Lees de hele reeks
literatuur

‘De papieren man’: IM Stijn De Paepe, stationsromans, stadsdichters en vele literaire prijzen

24 februari 2022 17 min. leestijd De papieren man

‘De papieren man’ zit op het vinkentouw voor de literaire actualiteit in Vlaanderen en Nederland en maakt regelmatig een round-up. Deze keer besteedt Dirk Leyman onder meer aandacht aan literaire stationsromans, nieuwe stadsdichters, de komende Boekenweek, overleden auteurs en flink wat literair prijzennieuws.

‘Modern rederijker’ en ‘De Morgen’-huisdichter Stijn De Paepe (42) overleden

De dood van Stijn De Paepe begin deze week maakt een stroom aan emoties los in Vlaanderen. De Paepe, die slechts 42 jaar werd, nestelde zich de laatste jaren met puntige en snedige, maar soms ook milde en tedere verzen in de ochtendroutine van de lezers van De Morgen. Hij schreef sinds 2016 de rubriek ‘Dagvers’, in totaal goed voor 1.425 dagverzen. Zijn devies was: “schalks waar het kan, streng waar het moet”, wanneer hij de actualiteit op de korrel nam.

Begin 2021 werd bij de dichter darmkanker vastgesteld, die later bleek uitgezaaid. De Paepe, die werkzaam was als docent Nederlands aan de Arteveldehogeschool, maakte zijn ziekte bekend met het gedicht, ‘Ga weg’: “Het leven gaat genadeloos voor anker/ gehoorzaam aan de grillen van de tijd/ Ga weg, gezwinde grijsaard. Met je kanker.”

De Paepe publiceerde enkele dichtbundels voor kinderen en volwassenen, zoals Vers gezocht. Een gedicht voor elk moment en Belgische ballades. Het land op de korrel. Zijn bekendste gedicht is ‘Wat helpt’, waarmee hij iedereen in volle coronacrisis steun bood. De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout schreef een pakkend in memoriam: “Als dichter staat Stijn De Paepe ver af van het autonome kunstenaarschap van veel moderne poëzie. (…) Hij herstelt de traditie van het gelegenheidsgedicht, om mensen handvaten te geven bij de gang des levens. Zijn voorkeur gaat naar de ‘zeggingskracht van eenvoud’, zoals hij het in De Standaard formuleert. Zijn stem klinkt in de lijn van Annie M.G. Schmidt of Willem Wilmink, met wie hij een voorliefde voor kinderverzen deelt, zoals blijkt uit de prachtbundel Het lijkt wel een feestje (2021).”

De Paepe laat een vrouw en twee kinderen na.

Zes schrijvers wagen zich aan ‘stationsromans’

Behoud de Begeerte heeft samen met Europalia – Trains & Tracks het genre van de stationsroman – ooit synoniem met hapklare kost voor in de trein – nieuw leven ingeblazen. Nu hebben zes Belgische auteurs zich gewaagd aan “een hedendaags verhaal waarin stations en reizen een terugkerend element vormen (…) als context voor emoties, ontmoetingen, liefde en afscheid”. Thomas Gunzig, Caroline Lamarche, Lisette Lombé, Erwin Mortier, Lize Spit en Rob van Essen, die alle zes paraat waren op de jongste editie van Saint-Amour, kweten zich van deze taak. De complete verhalenbox (25 euro) – tweetalig van opzet – is verkrijgbaar in boekhandels en op de presentatie Tussen de lijnen (27 maart, ‘s voormiddags in Antwerpen, in de vooravond in Luik).

Erotische verhalenwedstrijd Het Rode Oor gelanceerd

Wie zich met enige gretigheid waagt aan het schrijven van literaire erotica, kan opnieuw terecht bij de zesde editie van de schrijfwedstrijd Het Rode Oor. Daar gaan deBuren, Stichting Nieuwe Helden en De Nieuwe Liefde op zoek naar het beste erotische kortverhaal uit de Lage Landen. Voor deze editie moet je voortborduren op een personage uit je favoriete boek, kunstwerk, theaterstuk, film, game of televisieserie.

Inzenden kan tot 22 april, waarna de jury acht verhalen selecteert. Tijdens de finale op 9 oktober 2022 stemt het publiek zijn winnaar. Die ontvangt 500 euro. Er is ook een juryprijs. De jury bestaat dit jaar uit onder meer Jacques Koch (van het Insta-account ‘Schrijvers en piemels’), Tülin Erkan en uw dienaar.

Marjolijn van Heemstra is de nieuwe Amsterdamse stadsdichter

De schrijfster, journaliste, theatermaakster en dichteres Marjolijn van Heemstra (40) is de nieuwe stadsdichter van Amsterdam. Ze neemt voor de komende twee jaar het stokje over van Gershwin Bonevacia, om te dichten over de stedelijke actualiteit. Van Heemstra zet sterk in op verbinding: “Er is de afgelopen periode heel veel verloren gegaan, maar het is ook jammer hoe weinig wordt getoond hoeveel er ook wordt vastgehouden en omarmd.” Ook hoopt ze Amsterdam warm te kunnen maken voor een “totale verduistering”: “Dat we daar dan met z’n allen staan: kijkend naar de maan, naar de sterren, daar en hier verbonden – het toppunt van mijn stadsdichterschap.”

Lees hier het de lage landen-portret van Marjolijn van Heemstra, waarin ze het onder meer ook over de kracht van de nacht heeft.

Antwerpen mikt op verruimde ‘stadsdichterspoule’

De stad Antwerpen heeft het instituut van stadsdichter grondig herzien. Sinds kort is het estafettestokje doorgegeven aan liefst vijf stadsdichters. Men wil op die manier “meer dichters” en “jong en divers talent” kansen geven, “zodat een veelheid van stemmen en genres kan weerklinken in Antwerpen.” Ze zullen telkens twee jaar lang actief zijn. “De poëzie wordt losgezongen van het papier en krijgt een plek tussen de bewoners”, luidt het. De vijf zijn: Ruth Lasters, Lotte Dodion, Yannick Dangre, Lies van Gasse en Platform-K. Zij volgen Seckou Ouologuem op. Er is kritiek op het feit dat het stadsdichterschap op die manier versnipperd raakt. Maar Lasters bestrijdt dat idee in De Standaard: “’Het is net positief dat er meer stadsdichters zijn. Antwerpen kan niet genoeg hommages krijgen, er kunnen niet genoeg stadsdichters zijn. We kunnen elkaar enorm bestuiven met ideeën en op meer fronten tegelijk werken. Ik denk dat er iets moois uit kan groeien.”

De zopas afgezwaaide stadsdichter Seckou Ouologuem liet verder in De Standaard uitschijnen dat hij wat ontgoocheld was over zijn tweejarige mandaat: “Ik had verwacht meer te kunnen doen, en minder te moeten vechten met de stad over ideeën en projecten. Ik heb soms woorden en zinnen moeten schrappen. Ik denk dat de stad met mij is gebotst op een dichter die hardere thema’s wil aanpakken. Maar ik ben wel heel trots op het project Iedereen stadsdichter, dat honderden mensen heeft aangezet om iets te doen met poëzie. De stad is van iedereen, ­poëzie is van iedereen, dat was mijn inzet.”

Tot de bekende stadsdichters behoorden Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Bernard Dewulf en Maarten Inghels.

Lisa Weeda is Nederlands literair talent van het jaar

Debutante Lisa Weeda is door de Volkskrant uitgeroepen tot het Nederlandse literaire talent van het voorbije jaar 2021. Ze volgt daarmee Joost Oomen op bij deze jaarlijkse uitverkiezing. Weeda gaat Leonieke Baerwaldt en Sholeh Rezazadeh vooraf. Een jury van recensenten, boekhandelaren, literaire organisatoren en uitgevers mocht haar kandidaten naar voren schuiven. De winnares, die Oekraïense roots heeft, gooide hoge ogen met haar debuutroman Aleksandra
(De Bezige Bij). Dat boek gaat over haar oma maar ook over haar land van afstamming. “Hoe bouw je na zeventig jaar sovjetrepressie, angst en jezelf niet mogen zijn iets nieuws op?”

Stijgende kijkcijfers voor ‘Brommer op zee’

Het VPRO-Boekenprogramma Brommer op zee, gepresenteerd door Ruth Joos én Wilfried De Jong, lijkt stilaan zijn publiek te hebben gevonden en mag hoopgevende, stijgende kijkcijfers noteren. Zo bereikte de aflevering met onder meer Hella S. Haasse-biografe Aleid Truijens én Chris De Stoop zowat 151.000 kijkers. Een week eerder waren er dat zelfs 218.000 voor de aflevering met Marieke Lucas Rijneveld. De krant Trouw
stelt dat het programma zijn vorm heeft gevonden, wars van een al te autobiografische insteek: “Hier geen human-interestgebabbel, maar vragen over thema, structuur en techniek.”

Zeker is dat ook minder vanzelfsprekende boeken een plaats krijgen. Het programma is sinds vorig najaar niet meer te zien op Canvas. Toch blijft de kritiek op programmaonderdelen zoals ‘Het Schrijfhok’ manifest.

Nederlandse Boekenweek pas in april

De Nederlandse Boekenweek is met een maand opgeschoven vanwege het coronavirus. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) stelde het evenement, voorzien voor begin maart, uit naar 9 tot 18 april. CPNB vindt de Boekenweek “pas echt een feest voor de lezer als de boekhandel en bibliotheek weer op volle sterkte open zijn”. Het ziet ernaar uit dat dit in april weer het geval zal zijn. Of het Boekenbal kan doorgaan, is nog onzeker. Het thema van de 87ste editie van de Boekenweek is Eerste liefde. Ilja Leonard Pfeijffer schreef het Boekenweekgeschenk, Marieke Lucas Rijneveld nam het Boekenweekessay voor zijn rekening.

Rijneveld wil met ‘hij’ aangesproken worden

International Booker Prize-winnaar Marieke Lucas Rijneveld wil voortaan worden aangesproken met de voornaamwoorden “hij” en “hem”, zo meldde de dertigjarige schrijver op Twitter. “Ik voel me zowel jongen als meisje, een tussenmens”, zei de genderfluïde Rijneveld in 2018 al in de Volkskrant. In het Engels werd hij al langer they en them
genoemd. “Als kind wilde Rijneveld graag een jongen zijn en verzon hij het fantasievriendje Lucas. In 2019 voegde de schrijver Lucas toe als tweede voornaam”, aldus Nu.nl. Eind deze maand verscheen de nieuwe dichtbundel Komijnsplitsers (recensie).

Biograaf en neerlandicus Jan Fontijn overleden

De Nederlandse en biograaf en neerlandicus Jan Fontijn is op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartkwaal. Fontijn was jarenlang werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, en ook literatuurcriticus voor Het Parool en Vrij Nederland. Naam maakte hij met zijn tweedelige biografie over Frederik van Eeden, maar hij schreef ook uitgebreid over bijvoorbeeld Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan. In 2019 verscheen Moederskinderen. Over moeders en zonen
en vorige maand nog zijn zwanenzang Stendhal. Een zwervende gelukzoeker, een hoogstpersoonlijk boek over deze door Fontijn beminde schrijver. De uiterst minzame Fontijn was de echtgenoot van schrijfster en kunstenares Charlotte Mutsaers.

Lees hier ons dossier over Jan Fontijn en hier een In Memoriam door Marita Mathijsen.

Kort nieuws

# Veel aandacht voor Zeer Fijne Boy. Brieven aan Jef. R , de negentien brieven van Gerard Reve aan Jef Rademakers uit de jaren tachtig en negentig, in boekvorm verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts. Het boek is al meteen herdrukt. “Gerard Reve en ik vonden alles wat zich onder de gordel afspeelde erg geestig”, vertelt Jef Rademakers aan Lieven Vandenhaute in het programma Nieuwe feiten op Radio 1. Rademakers is vertaler – tegenwoordig legt hij zich toe op Arthur Schnitzler – en eerder ook een beruchte televisiemaker.

# De Jeugdboekenmaand trekt zich op gang in Vlaanderen, intussen al de 51ste
editie, met als thema ‘Helden en schurken’, meldt organisator Iedereen Leest: “Dappere helden en bange helden, superhelden en huis-tuin-en-keukenhelden, helden met wapens en helden met woorden. Maar één ding staat vast: zonder held geen verhaal.” Dempsey Hendrickx en Fatinha Ramos fungeren als Jeugdboekenmaandpeter en -meter. Tot 31 maart zijn er honderden activiteiten, waarbij leesplezier en kinder- en jeugdboeken in de kijker komen.

Lees hier
waarom jonge lezers nieuwe helden nodig hebben.

# Onverwacht overleed op 76-jarige leeftijd Brigitte De Meeûs, zaakvoerder én oprichter in 1984 van de bekende Brusselse boekhandel Tropismes in de Prinsengalerij, zo meldt La Libre Belgique. Ze wordt alom geprezen voor haar verfijnde smaak, inzicht en klantvriendelijkheid. Ze zorgde er ook voor dat er allerlei literaire evenementen en auteursontmoetingen plaatsvonden in de winkel. De Meeûs overleed aan de gevolgen van een cardiovasculair euvel.

# Uitgeverij De Geus start een nieuwe essayreeks op: Publieke Ruimte, “een reeks voor ideeën die onze samenleving verder helpen.” Binnen deze reeks is er “ruimte voor essays en pamfletten die bijdragen aan het publieke debat”. De eerste vier titels die dit voorjaar verschijnen zijn: Over het kolonialisme van Aimé Césaire, in een vertaling van Grâce Ndjako, De ander bestaat niet van Christine Otten, Misschien is een ander woord voor hoop van Eva Meijer en Een onsje meer menselijkheid van Esmah Lalah.

# De onlangs met de PC Hooftprijs en Herman de Coninckprijs bekroonde auteur Alfred Schaffer wordt een tijdlang gastdocent aan de Universiteit Gent, meldt Neerlandistiek. Momenteel bereidt Schaffer een anthologie voor met zwarte Afrikaans- en Nederlandstalige stemmen in de poëzie van Zuid-Afrika, Suriname, de Nederlandse Antillen en de Lage Landen. Aan de Universiteit Gent zal Schaffer de poëzievakken doceren. Schaffer is verbonden aan het departement Afrikaans en Nederlands van de Universiteit Stellenbosch, en woont in Zuid-Afrika.

Lees hier
ons dossier over Alfred Schaffer.

# Klara-programmamaker Pat Donnez
praatte uitgebreid in Berg en Dal met Lize Spit, de uitzending valt hier te herbeluisteren.

# Er blijft gegis en mysterie heersen rondom de identiteit van dichteres Evi Aarens, waarachter zich welzeker een andere schrijver of essayist verschuilt. Aarens debuteerde met de lijvige gedichtenbundel Disoriëntaties. Ze fileert nu ook literaire poëziekritieken op Neerlandistiek, zoals hier: “de applausmachine voor Ramsey Nasr Poëzieweekgeschenk.”

# Guus Middag stelde een Zakwoordenboekje van rare woorden (uitgeverij Van Oorschot) samen, Hans Vervoort nam het door voor Literair Nederland.

# Het Paul van Ostaijenjaar wordt afgerond met de publicatie De Aftocht, waarin de cirkel rond wordt gemaakt. “Nadat in de bloemlezing Besmette Stad 65 Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een actueel artistiek antwoord gaven op Bezette Stad, trekken we met Van Ostaijen op zak naar het Duitse taalgebied, daar waar Bezette Stad ooit ontstond. De bloemlezing De Aftocht (Pelckmans) bevat 35 spannende en uiteenlopende bijdragen van Nederlandstalige én Duitstalige kunstenaars”, melden samenstellers Matthijs de Ridder, Anna Eble, Marleen Nagtegaal en Willem Bongers-Dek.

En het prijzenmanna…

David Doherty beste vertaler naar het Engels

De Vondel Translation Prize 2021 is uitgereikt aan David Doherty voor Summer Brother, zijn vertaling van Zomervacht
van Jaap Robben. Tijdens een online ceremonie van The Society of Authors ontving Doherty het prijzengeld van 5.000 euro en de lof van de jury, die zijn vertaling selecteerde uit de rijke oogst van twee jaar. “Het talent van Doherty spat in de spreektalige dialogen van de pagina’s af, voor elk personage heeft hij als een volleerd toneelschrijver een eigen taalgebruik weten te creëren.” De Vondel Translation Prize is bestemd voor vertaling vanuit het Nederlands of Vlaams naar het Engels of Amerikaans, en zowel literaire als cultuurhistorische werken mogen meedingen. De financiering gebeurt door het Nederlandse Letterenfonds en Literatuur Vlaanderen.

De jury, bestaande uit Jane Draycott, Michele Hutchison en Susan Massotty, was vol lof over het stuwende ritme van de vertaling waarin Doherty subtiel de metrische verandering van het origineel volgt: “De versie van David Doherty is zo’n bijzonder geval waarbij een vertaler en een tekst zo goed bij elkaar passen dat er een bijna alchemistische reactie ontstaat. De vertaler heeft zich overduidelijk ingeleefd, is onder de huid van de personages gekropen en schrijft met onwankelbare zelfverzekerdheid”, klinkt het nog.

Lees meer op onze zustersite the low countries.

Ida Gerhardt Poëzieprijs voor Anne Vegter

De Nederlandse dichteres Anne Vegter is bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2022 voor haar bundel Big data (Querido), ze krijgt die trofee in handen op 2 april. De prijs heeft een waarde van 1.000 euro en omvat ook een beeldje van Ida Gerhardt, gemaakt door kunstenaar Herma Schellingerhoudt. Juryleden Maria Barnas en Onno Kosters kozen Vegters dichtbundel uit 140 inzendingen. De jury schrijft in haar rapport: “In Big data van Anne Vegter wordt woede omgebogen tot een krachtige en onderzoekende stem zoals die niet eerder heeft geklonken. Vegters talige universum is uniek” en kan “verleiden, troosten, om zich heen slaan en een eigen plek veroveren.” Vegter weet van tegenstrijdigheden haar kracht te maken en blaast de lezer omver met schommelingen tussen tederheid en razernij, aarzelingen en wijsheid.” Meer info bij het Nederlandse Letterenfonds. En hier
vind je onze recensie.

Peter Terrin krijgt Cutting Edge Award

Voor zijn twaalfde boek Al het blauw, verschenen in februari 2021, is de Vlaams schrijver Peter Terrin zojuist bekroond met de Cutting Edge Award, als beste Nederlandstalige fictie van het voorbije jaar. “Een meeslepende roman die ons terugbrengt naar Vlaanderen eind jaren 80, met een romance tussen een twintiger en een oudere barvrouw, een werk van Terrin waarin hij in detail volledige levens blootlegt”, aldus het juryrapport van het actieve onlinekunstenmagazine Cutting Edge. Aan de onderscheiding is geen geldsom verbonden. De Amerikaan Jonathan Franzen haalde het via de publieksstemmen met Kruispunt, als beste buitenlandse boek. Hier
vind je de lage landen-recensie van Al het blauw.

J.M.A. Biesheuvelprijs voor Hanna Bervoets

Hanna Bervoets schreef de beste korteverhalenbundel van het voorbije jaar en strijkt daarmee de J.M.A. Biesheuvelprijs op. “Een bundel als een toverbal”, heeft Bervoets volgens de jury neergezet met Een modern verlangen (Uitgeverij Pluim). “Een toverbal die telkens een andere kleur en smaak aanneemt. Zoveel fantasierijke verhalen, met zoveel eigenaardige personages in zoveel verschillende werelden. En toch vormen de verhalen tezamen een coherente bundel, dankzij een weldoordachte opbouw”, zo meldt Het Parool. Er waren vijf bundels genomineerd. Naast die van Bervoets ging het om Vrienden van de poëzie van Guido van Heulendonk (Arbeiderspers); Vaders die rouwen van Carmien Michels (Querido), Tat Tvam Asi van de vorig jaar overleden A.L. Snijders (AFdH) en Treinen en Kamers van Annelies Verbeke (De Geus). Bervoets ontving voor de onderscheiding welgeteld 5733,11 euro, een som die via crowdfunding is samengebracht.

Lees hier
de lage landen-recensie van Bervoets’ bekroonde bundel.

Toine Heijmans krijgt duw in de rug met Nederlandse Boekhandelsprijs 2022

Toine Heijmans is dan weer gelauwerd met de in 2015 opgerichte Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 voor zijn bergroman Zuurstofschuld. Heijmans, journalist van de Volkskrant en winnaar van de Prix Médicis Etranger voor zijn debuut Op zee, verdient volgens de verzamelde Nederlandse boekhandelaren meer aandacht. De prijs is geen jury- of publieksprijs maar een onderonsje van boekverkopers van Nederland.

Schreef Patrick Loobuyck het beste filosofieboek?

De Vlaamse moraalfilosoof Patrick Loobuyck maakt kans op de Socratesbeker. Dat is de prijs voor het meest prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het voorbije jaar. Met Met elkaar – voor elkaar, verschenen bij Pelckmans, maakt hij kans op de onderscheiding die in april 2022 wordt uitgereikt tijdens de Maand van de Filosofie. Daarin denkt hij na over de betekenis van vrijheid, democratie, burgerzin en solidariteit na de coronacrisis. Andere kanshebbers zijn de Nederlanders Lieke Asma, Jurrien Hamer, Frank Meester en Hans Schnitzler.

Carmien Michels maakt kans op ‘Nederlandse oeuvreprijs’

De Vlaamse schrijfster Carmien Michels is een van de drie kandidaten voor de BNG Bank Literatuurprijs met haar goed onthaalde verhalenbundel Vaders die rouwen (lees hier
de lage landen-recensie). De BNG Bank Literatuurprijs is opgezet als oeuvreprijs voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, met twee of meer literaire prozawerken op hun naam maar “die nog niet doorgebroken zijn.” Naast Michiels gaat het om de Nederlanders Persis Bekkering (met Exces, recensie) en Roos van Rijswijk (De dwaler, recensie). Het prijzengeld omvat 15.000 euro en een beeld van Theo Eldik, en ging vorig jaar naar Merijn de Boer voor zijn roman De saamhorigheidsgroep (recensie). De onderscheiding wordt uitgereikt op 14 april 2022, in de Amstelkerk te Amsterdam.

Vijf kandidaten voor de Confituur Boekhandelsprijs

De vijf (mannelijke) genomineerden voor de Confituur Boekhandelsprijs zijn bekendgemaakt. Het gaat om Auke Hulst, met De Mitsukoshi Troostbaby Company (recensie), Tom Naegels met zijn migratiegeschiedenis Nieuw België (check de voorpublicatie in de lage landen), Elvis Peeters met Wat alleen wij weten, Peter Terrin met Al het blauw
en Robbert Welagen met Raam, sleutel (recensie). Sinds 2016 reikt Confituur – het kleurrijke verbond van 26 onafhankelijke boekhandels – jaarlijks de Confituur Boekhandelsprijs uit “aan een van oorsprong Nederlandstalig boek dat een opvallende, verrassende, vernieuwende of verfrissende bijdrage leverde aan het literaire landschap en waarvan onze boekhandelaars vinden dat het wat meer in de schijnwerpers mag staan.”

De prijs bestaat enerzijds uit een juryprijs, gekozen door de boekhandelaren én anderzijds een publieksprijs, waarvoor iedereen zijn stem kan uitbrengen in één van de Confituurboekhandels. De laureaat kennen we rond 24 april, ter gelegenheid van Wereldboekendag. Vorig jaar schreef Matthias M.R. Declercq de prijs op zijn naam met De ontdekking van Urk (recensie).

Prijzen kort

# Bij de lage landen kon je eerder al meer details lezen over de longlist van de Libris Literatuur Prijs en de nominaties voor de Herman de Coninckprijs en De Grote Poëzieprijs, die allebei de beste poëziebundel van 2021 bekronen.

# Over de Boonprijs (lees hier
meer over de shortlist) en het ontbreken van Vlaamse genomineerden blijft er veel inkt vloeien op sociale media. Maar ook in columns, zoals deze van Noël Slangen in de krant Het Laatste Nieuws onlangs, wordt er met scherp geschoten: “Literatuur verbindt, maakt deel uit van onze identiteit en scherpt broodnodige vaardigheden aan. Het is daarom doodzonde dat de organisatoren van de Boon-prijs zich gebarricadeerd hebben in een ivoren toren, die pas naar een Vlaams boek kijkt wanneer een Nederlandse kwaliteitskrant er lovend over is.”

Dirk leyman2

Dirk Leyman

(literair) journalist, auteur en eindredacteur

foto © Koen Broos

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde artikelen

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [000000000000291a0000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)