
Droogstoppel was Robert Voûte, toch?
Zonder Batavus Droogstoppel geen ‘Max Havelaar’. Maar wie gaat er achter dat personage schuil? Het lijkt duidelijk: Robert Voûte.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
Zonder Batavus Droogstoppel geen Max Havelaar. Maar wie gaat er achter dat personage schuil? Waar haalde Multatuli zijn inspiratie voor deze makelaar in koffie die aan de Lauriergracht 37 woont? En hoe gaf die vuur aan Multatuli’s meesterwerk? U ontdekt het in deze zesdelige reeks.
Zonder Batavus Droogstoppel geen ‘Max Havelaar’. Maar wie gaat er achter dat personage schuil? Het lijkt duidelijk: Robert Voûte.
Lees meer over de wondere verwevenheid van feit en fictie in deze tweede aflevering van ons Droogstoppel-feuilleton.
De eerste zin van Max Havelaar begint met ‘Ik’ - ongezien én ongehoord. Zo toont Multatuli zijn Droogstoppel als een nuchtere Hollandse zakenman die direct reclame begint te maken.
Er blijkt nu nóg een Robert Voûte te bestaan, een oudoom van de vorige. Hij zat in de koffie en thee, en hij schreef. Pamfletten, met name. Is hij dan Droogstoppel?
Dichter Fremery en makelaar Voûte voeren eind 18de eeuw een verbaal duel op het scherp van de snee. Hun polemiek over handelswaarheid en poëzie klinkt onmiskenbaar door in de Max Havelaar.
Slotaflevering en besluit van ons feuilleton over Droogstoppel: de polemiek tussen koopman Voûte en dichter Fremery wekte niet alleen Droogstoppel tot leven. Ze leverde ook de dynamische dubbelstructuur van Max Havelaar.