
UIT HET ARCHIEF: Onbegonnen werk. De poëzie van Herman de Coninck
Hoofdredacteur Luc Devoldere vraagt zich af hoe het nog zou zijn met de poëzie van Herman de Coninck.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
In Vlaanderen heeft men het over verloren voorwerpen. In Nederland zijn ze gevonden. En als we dat verlies in deze bijzondere tijden nu eens echt omzetten in vinden? Luc Devoldere diept om de twee weken een artikel uit ons archief op. Een goed stuk dat ons een ander perspectief geeft op de dingen, of dat een nieuwe betekenis krijgt na enkele jaren. Een gevonden voorwerp.
Hoofdredacteur Luc Devoldere vraagt zich af hoe het nog zou zijn met de poëzie van Herman de Coninck.
In de jaargang van 2004 vindt hoofdredacteur Luc Devoldere een stuk van Adriaan van Dis over diens verhuis naar Parijs.
Bladerend in de jaargang van 1999 botste hoofdredacteur Luc Devoldere op een portret van keizer Karel V.
Hugo Claus heeft bijna nooit op recensies gereageerd. Op deze recensie van zijn laatste, echt goede bundel Wreed geluk (1999) door Cyrille Offermans deed hij dat wel.
De Nederlandse literatuurhoogleraar Guus Sötemann schreef voor Ons Erfdeel een reeks onder de titel “Dichters die nog maar namen lijken”. Het eerste opstel ging over Richard Minne.
Hoofdredacteur Luc Devoldere mist Kees Fens zo nu en dan. Die stukken over een vergeten kerkvader of een onmogelijk onderwerp. Die stijl. Die vederlichte behandeling.
In het eerste nummer van de jaargang 1986 botst hoofdredacteur Luc Devoldere op een stuk van Ernst H. Kossmann over de Taalunie.
Wat stond er in Ons Erfdeel toen de vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden op 11 september 2001?
Bladerend in de jaargang van 2000 botste hoofdredacteur Luc Devoldere op de vraag of poëzie de wereld kan redden.
Het schilderij 'Dame in het geel/Remember' van Alfred Stevens trekt de aandacht van hoofdredacteur Luc Devoldere.
Bladerend door de jaargang van 2009 blijft hoofdredacteur Luc Devoldere haken aan een versregel: 'Morgen rijd ik met bedwelmende bloemen naar je toe'.
Het archiefstuk 'Boon in de eenentwintigste eeuw' doet hoofdredacteur Luc Devoldere mijmeren over de grote schrijver.
In Vlaanderen heeft men het over verloren voorwerpen. In Nederland zijn ze gevonden. En als we dat verlies in deze bijzondere tijden nu eens echt omzetten in vinden?
In Vlaanderen heeft men het over verloren voorwerpen. In Nederland zijn ze gevonden. En als we dat verlies in deze bijzondere tijden nu eens echt omzetten in vinden? Een artikel van koning Leopold III over zijn vader in Ons Erfdeel.
Hoofdredacteur Luc Devoldere diept om de twee weken een artikel uit ons archief op, dat een ander perspectief geeft op de dingen, of dat een nieuwe betekenis krijgt na enkele jaren.