Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

De Nederlanden in Frankrijk 2.0

Vijftig jaar geleden verscheen De Nederlanden in Frankrijk van Jozef van Overstraeten. Voor veel Vlamingen was dit jarenlang de gids voor een uitstap naar Frans-Vlaanderen. Vijftig jaar later bezoekt Wim Chielens een tiental plaatsen in deze streek met de gids van Van Overstraeten in de hand.

DEPM2020232 DIG001 238 2
Voor abonnees
De Franse Nederlanden Wim Chielens
4 min leestijd

Aire-sur-la-Lys: gered van de sloophamer

“Typisch oud stadje met sfeer, met talloze oude huizen, maar verwaarloosd en vervallen.” Zo beschrijft Jozef Van Overstraeten Aire-sur-la-Lys, Ariën aan de Leie. Dat zijn de uitgelezen plekken om vijftig jaar na het verschijnen van het boek De Nederlanden in Frankrijk opnieuw te bezoeken. Ik trof er inderdaad sfeer en een verbluffend mooi stadje.

Casselstraat
Voor abonnees
De Franse Nederlanden Wim Chielens
4 min leestijd

Een grensbewoner in lockdown

Wim Chielens woont op de Frans-Belgische grens en sinds die gesloten is, komt de lockdown light heel erg op hem af. Verder werken aan zijn reeks “De Nederlanden in Frankrijk 2.0” is helaas nu geen optie.

DEPM2020031 DIG001 147
Voor abonnees
De Franse Nederlanden Wim Chielens
8 min leestijd

Het land van metselaarstekens

Wim Chielens trekt naar twee Frans-Vlaamse dorpen waar de tijd haast stil is blijven staan, maar dan ook weer niet op een manier dat het zielig wordt. Laat je onderdompelen in “La Flandre profonde”!

Centrale_Gravelines
kunst Wim Chielens
5 min leestijd

Vaubanjuweeltje achter de duinen

Vijftig jaar na De Nederlanden in Frankrijk, een beknopte encyclopedie geschreven door Jozef Van Overstraeten, keer ik terug naar Noord-Frankrijk. Ik laat me leiden door het boek, kijk vooral wat er in die vijftig jaar veranderd is en ook wel wat gelijk is gebleven.

Gevels Le Vaast
Voor abonnees
samenleving Wim Chielens
4 min leestijd

Bethune – Kijk omhoog!

Loop rond in Bethune en laat je ogen glijden over de bovenverdiepingen van de huizen en je wordt vrolijk door de variatie.

436156638_1-de-nederlanden-in-frankrijk
samenleving Wim Chielens
2 min leestijd

De Nederlanden in Frankrijk 2.0

'De Nederlanden in Frankrijk' uit 1969 was jarenlang dé gids voor Frans-Vlaanderen. Een halve eeuw later reist Wim Chielens opnieuw door de streek met dat boek in de hand.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.