
Hoe België in Congo geen beschaving maar uitbuiting en onderdrukking bracht
De bundel ‘Koloniaal Congo‘ verwijst de mythe dat de Belgische kolonisatie de Congolezen vooruitgang bracht naar het rijk der fabelen.
Hoe gaan België en Nederland om met hun koloniale verleden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika? In deze reeks vind je stukken over Congo, Indonesië, Suriname. Over hoe het daar vroeger was, wat er nu gebeurt en hoe het verleden doorwerkt in het heden.
De bundel ‘Koloniaal Congo‘ verwijst de mythe dat de Belgische kolonisatie de Congolezen vooruitgang bracht naar het rijk der fabelen.
Mathieu Zana Etambala schreef een boek zonder polemische ambitie. Maar hij maakt wel gehakt van Leopold II en zijn Congo-beleid.
Ook de Vlamingen in Congo incarneerden het kolonialisme, en in het moederland deed de Vlaamse intellectuele elite precies hetzelfde.
Is de Congoroman ‘dat onbenullige genre’ vol ‘avonturen van paters, jagers en ambtenaren’? Het is veel meer dan dat, zo beseft de lezer van Koloniseren om te beschaven.
Wie zijn de opvallendste Belgische kunstenaars die het postkolonialisme verwerk(t)en in hun oeuvre? Een overzicht, van Marcel Broodthaers tot Otobong Nkanga.
De koloniale clichés zitten als het ware vastgeroest in ons geheugen, schrijft historicus Guy Vanthemsche.
De Belgische publieke ruimte wordt nog steeds bepaald door één dominant verhaal. Dat is blank en toont zich onverschillig voor alle wandaden van de koloniale overheerser.
Wat wisten de Nederlanders van wat er echt gebeurde in de koloniën? En wat weten ze nu? Een schets van de veranderende kijk op de koloniale tijd aan de hand van vier monumenten.
Zijn de renovatie en dekolonisatie van het AfricaMuseum gelukt? Kiza Magendane bezocht Tervuren met gemengde gevoelens.
Het debat over dekolonisering staart zich al te vaak blind op symboolkwesties, en daardoor ontstaat geen toenadering, maar juist nog meer polarisering.
Er bestaan grote verschillen tussen hoe België zijn koloniale verleden bekijkt en hoe dat in het buitenland gebeurt.
Het Museum in Den Haag gaat op zoek naar Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679).
Was hij wel zo’n antikoloniale rebel? En hoe zat het met zijn voorkeur voor jonge meisjes?
De kunstenares ontmantelt stereotypen over vrouwen en mensen van kleur.
Astrid Roemer levert met dit boek een belangrijke bijdrage aan de postkoloniale Nederlandstalige literatuur.
‘Ce magnifique gâteau!’ is een stopmotionfilm over het koloniale verleden van België, gemaakt door Emma De Swaef en Marc James Roels.
Literair erfgoed kan reliëf geven aan actuele kwesties. Lees maar wat Vondel dichtte over Johan Maurits, de naamgever van het Mauritshuis die nu omstreden is vanwege zijn betrokkenheid bij slavenhandel. Het Mauritshuis wijdt een zaal aan zijn bouwheer.
Dit is geen film óver maar mét de Marrons. Een cruciaal verschil.