
Vele kleintjes en de stille revolutie; lokale bestuurskracht in Belgische en Franse gemeenten
Een verhaal over bestuur, schaal, nabijheid en engagement.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
Bart Noels voelt zich niet gehinderd door de grens tussen Frankrijk en Vlaanderen. Integendeel, ze prikkelt zijn nieuwsgierigheid. In “Onbegrensd” bericht hij geregeld over actuele gebeurtenissen in deze grensstreek.
Een verhaal over bestuur, schaal, nabijheid en engagement.
Begin de negentiende eeuw zorgde een nieuwe spoorlijn tussen Rijsel en Kortrijk ervoor dat de hoofdsteden Parijs en Brussel rechtstreeks met elkaar verbonden raakten. Een blik in de geschiedenis van het spoor.
Het WAAO in Rijsel brengt de mogelijkheden van ‘derde plekken’ in de Nord in kaart.
Het wetenschapsmuseum ondergaat tegen 2025 een grondige renovatie. Wie de klassieke charme ervan wil proeven, gaat dus best nu nog even langs.
Het Palais des Beaux Arts in Rijsel geeft met de formule "Open Museum" carte blanche aan een artiest om het museum onder handen te nemen. Dit jaar is het de beurt aan striptekenaar en kunstenaar François Boucq.
Er leeft een bloeiende streetartscene in de regio Rijsel. Een nieuwe gids presenteert de vele muren via diverse parcours.
Concertzalen en podiumhuizen waren maandenlang gesloten in Frankrijk en België, maar in de bibliotheken bleven de bezoekers altijd welkom. Het werk in de bib werd wel op zijn kop gezet.
Het dagelijks leven in de grensstreek zichtbaar maken en bezoekers laten reflecteren over het heden. Dat is de ambitie van het folkloremuseum in Moeskroen.
Het landelijke grensgebied in de Westhoek heeft het moeilijk.
Sedert de verstrengde maatregelen van het najaar in België en Frankrijk is de cultuursector opnieuw beland in een somber straatje. Perspectief is er pas naar de zomer toe. Een aantal cultuurspelers blijft niet bij de pakken zitten. Anderen springen tijdelijk naar een andere sector.
Na decennialange succesvolle projecten weigerde het Interregprogramma France-Wallonie-Vlaanderen zeven jaar terug nog middelen te geven aan cultuur. Daar komt nu vermoedelijk een einde aan.
Design kan een hefboom zijn voor duurzame verandering. Dat is wat Lille Métropole 2020, Wereldhoofdstad van het Design, wil uitdragen.
In Roubaix is dit najaar het verhaal te zien van de ‘cheminots’, de mannen en vrouwen die het spoor draaiende houden. Een expo over strijd, ziekenkassen, lavabo’s en de trots van de cheminot.
Met de zesde editie van Open Museum willen de curatoren van het Palais des Beaux-Arts in Rijsel dat je je oren spitst om de werken te herontdekken.
Wie de voorbije weken op het Vlaamse en Waalse platteland vertoefde zag overal fietsers. Door de coronacrisis hebben nu ook de Fransen het fietsen ontdekt. En daar speelt de overheid krachtig op in.
De huidige nationale aanpak van de Covid 19-crisis botst met de realiteit van veel bewoners in de grensstreek. Familie, werk en nagenoeg het hele sociale leven spelen er zich af op een paar vierkante kilometer in België en Frankrijk. Maar met een afgesloten grens is het lastig.
De afgelopen weken vond een ongeziene milieuramp plaats in de Franse en Belgische Schelde. Tonnen vissen vonden de dood als gevolg van zuurstoftekort, veroorzaakt door een ongeluk met afvalwater. Een kroniek.
De overzichtstentoonstelling van William Kentridge in het Musée LaM in Lille is van het sterkste wat je er in tijden kon zien.