
Werkplaats VL ⇄ NL
Onze taal is levende materie, schrijft hoofdredacteur Hendrik Tratsaert in zijn woord vooraf bij het eerste nummer van 2023, met als thema ‘Nederlands is een werkwoord’.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
Nederlands is een pluricentrische taal: we spreken allemaal Nederlands, maar sommigen spreken Belgisch-Nederlands, anderen Nederlands-Nederlands en nog weer anderen Surinaams-Nederlands. Wat betekent dat in de praktijk? Worden we het ooit eens over die taal van ons?
Onze taal is levende materie, schrijft hoofdredacteur Hendrik Tratsaert in zijn woord vooraf bij het eerste nummer van 2023, met als thema ‘Nederlands is een werkwoord’.
Marc van Oostendorp ontmaskert de consensus dat het Nederlands een pluricentrische taal zou zijn. Wat betekent dat voor het Nederlands en het idee van een standaardtaal?
Genderinclusieve taal is geen nieuw fenomeen, maar er is wel een extra laag bij gekomen. Waar staan we in 2023?
Moedertaalsprekers van het Nederlands moeten zich toleranter en empathischer opstellen tegenover anderstaligen en verder luisteren dan hun accent, betoogt Christopher Joby, neerlandicus uit Norwich.
‘Doorgeslagen’ is het woord dat je vaak hoort als het gaat over het Engels aan universiteiten en hogescholen. Maar er beweegt wat: Nederland vraagt meer regulering door de overheid, terwijl Vlaanderen juist meer vrijheid verlangt.
Pas als het wringt (Nederlands-Nederlands: schuurt), kunnen we vooruit, zegt Geert Buelens in dit pleidooi voor een gedecentreerde neerlandistiek.
Het Nederlands is een pluricentrische taal. Dat roept de vraag op welk Nederlands buitenlandse studenten aangereikt krijgen.
Een relatief recente variant van het Nederlands is de digi-taal: een vorm van taalverloedering, zoals je wel eens hoort?