Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Met laaglandse groet

Tomas Vanheste is Nederbelg en coördinator van VL ⇄ NL, kroniek van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. In zijn maandelijkse nieuwsbrief legt hij op eigenzinnige wijze dwarsverbanden tussen actuele ontwikkelingen in de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland en wijst hij op recente, lezenswaardige publicaties hierover.

Lezen header
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
3 min leestijd

De vergeten thema's van de verkiezingscampagnes

Zowel over klimaat en biodiversiteit als taal en cultuur ging het in de verkiezingsdebatten in de Lage Landen al te weinig. Achter de schermen zijn er op die terreinen evenwel beloftevolle Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverbanden.

Broucke Dali header
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
4 min leestijd

Wallonië, een liefdesverklaring

Wie grenzen oversteekt, doorbreekt routines en staat weer open voor schoonheid en verwondering. Ditmaal wipt de VL⇄NL-nieuwsbrief de taalgrens over, op zoek naar verbindingen met de buren.

Dix heures artikel
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
5 min leestijd

Oog voor mensen in de luwte

Geprezen zij wie de blik van kind en volwassene kan combineren. Een nieuwe VL⇄NL-nieuwsbrief, over kunstenaars met oog voor mensen die zich weinig aantrekken van wat als hip en succesvol geldt en over echte en vermeende mijlpalen in de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

Schaevers Palmen
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
5 min leestijd

Zonder wrijving (en geld) geen glans

Het leven van Hugo Claus laat zowel de vruchtbare wisselwerking als culturele spanning tussen Nederland en Vlaanderen zien. Een nieuwe VL⇄NL-nieuwsbrief, over Claus en Waes, kutjobs en hoge literatuur.

Lezen Nobel
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
5 min leestijd

De literatuur, het ondergeschoven kindje

De literaire uitgeverijen hebben het moeilijk, maar de politieke en financiële aandacht voor het lezen en de literatuur blijft gering. Een nieuwe VLNL-nieuwsbrief, over de noodzaak de literaire sector te ondersteunen en over twisten en verschillen tussen Nederland en Vlaanderen.

Ramy El Dardiry Bronzen Uil 2023 c Evy Ottermans
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
5 min leestijd

Actiepunten en een sprankje hoop in politiek onzekere tijden

De winnaar van de verkiezingen in Nederland mag alle subsidies voor cultuur willen afschaffen, wij geloven juist dat het broodnodig is te investeren in taal en cultuur en niet alleen de economische maar ook de culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen te versterken. Een nieuwe editie van de VL⇄NL-nieuwsbrief.

Pirosmani familiereunie
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
4 min leestijd

Liefde voor het laagland

Verschillende culturen, meningen en belangen ontmoeten elkaar bij grensoverschrijdend samenwerken. Dat is vaak verrijkend, soms pijnlijk. Een nieuwe editie van de VL⇄NL-nieuwsbrief.

Ineos
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
5 min leestijd

De zomer van de grensschermutselingen

Op regeringstoppen laten bewindslieden uit België en Nederland graag uitschijnen dat ze de beste maatjes zijn. Maar deze zomer zijn er rond verschillende thema's flink wat onderhuidse spanningen.

Hedwigepolder
VL ⇄ NL Tomas Vanheste
5 min leestijd

Wortelen in de lage landen

Hoe kan je je thuis voelen op een plek waar de bewoners je als een vreemdeling zien of de geschiedenis wordt uitgewist? Een nieuwe editie van de VL⇄NL-nieuwsbrief.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.