Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Kinderen van het ABN

Zeventig jaar geleden was Vlaanderen nog een landelijke regio met een Franstalige elite en een overwegend dialectsprekende bevolking. In drie generaties tijd heeft het Nederlands de plaats van het Frans ingenomen in het openbare leven. Hoe hebben de Vlamingen dat klaargespeeld? Wie bepaalde er wat goed Nederlands is? Wie doet dat nu? Welke rol speelt de openbare omroep? En welke de Nederlanders? Wat vinden de mensen nu zelf van hun eigen taal? In deze vierdelige audiodocumentaire vertelt expert taalvariatie Miet Ooms het naoorlogse verhaal van de Vlamingen en hun taal.

podcast
Staat van beleg Brussel schoolstrijd c Harry Pot Anefo
taal Miet Ooms
2 min leestijd

Podcast: De vaart der volkeren

In de slotaflevering van ‘Kinderen van het ABN’ vertellen ‘gewone’ mensen wat ze spraken in hun omgeving en onder elkaar. Ze vertellen het verhaal van hun taal: hun Nederlands, hun dialect, hun variëteit, en welke rol het Nederlands in hun leven speelt.

podcast
Martine Tanghe Groot Nederlands Dictee 2003 c You Tube
taal Miet Ooms
2 min leestijd

Podcast: Van Beschaafd naar Belgisch

In de derde aflevering van ‘Kinderen van het ABN’ ontdekken we hoe de taalverhouding tussen Vlaanderen en Nederland op twintig jaar tijd veranderde, en hoe de focus in Vlaanderen verschoof van Beschaafd Nederlands naar Belgisch-Nederlands.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.