Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

Jacques Hamelink (1939-2021)

Jacques Hamelink laat een omvangrijk en veelbekroond oeuvre na, dat naast vele dichtbundels ook proza en essays bevat. Zowel natuur als erotiek voerden decennialang de boventoon in het gulle en gutsende dichtersuniversum van deze auteur. Hier vind je al onze stukken over zijn werk. (Foto © Bianca Sistermans / Querido)

Amelink Enquist Koren Mertens profiel
literatuur Jozef Deleu
3 min leestijd

Mijn moeder was begonnen als wild bos

Twee keer per jaargang bloemleest Jozef Deleu vier gedichten uit recent verschenen bundels. Deze keer: Anna Enquist, Jacques Hamelink, Heidi Koren en Mahlu Mertens.

Voor abonnees
1 min leestijd

Hamelinks gemengde tijd

Over de bloemlezing ‘Gemengde tijd. 1978-1983’ en de essaybundel ‘Vuurproeven. Introducties tot mijn heterodoxie’. (1986)

Voor abonnees
1 min leestijd

Voorbij het zegbare

Recensie van ‘Een reis door het Demiurgenrijk’. ‘Jacques Hamelink schonk ons een taalboek en een levensdroom. Voor wie innerlijk naar zijn opus luistert, wordt hij de Meester van de Levitatie.’ (1977)

Voor abonnees
1 min leestijd

Gewichtloos schrijven

Recensie van: ‘Afdalingen in de ingewanden’: ‘Hamelink onderneemt het ongehoorde experiment om gewichtloos te schrijven, de woorden hun diepe betekenis terug te schenken, zuiver proza te schrijven, een metataal te creëren.’ (1975)

Voor abonnees
0 min leestijd

Stemmen in een literaire mist

Recensie van het mysteriespel ‘De betoverde bruidsnacht’. Hamelink voegt ‘een nieuw genre bij zijn poëzie en proza en hij had dat niet moeten doen’. (1971)

Voor abonnees
1 min leestijd

Het wandelende woord

Hamelink zelf over zijn schrijverschap: ‘De schrijver is wit noch zwart, mossel noch vis, links noch rechts. Hij heeft geen identiteit, hij krijgt die pas door aan de identiteit van anderen vorm te geven.’ (1972)

Voor abonnees
1 min leestijd

Jacques Hamelink: de chaos te lijf

‘Hamelink is een groot dichter omdat hij aantoont dat poëzie een existentiële noodzaak is en omdat hij die vervult tegen dat tragische besef in.’ (1970)

Voor abonnees
1 min leestijd

Jacques Hamelinks Ranonkel (een analytische annotatie)

‘Grillig taalmonument, waarin de auteur met specifiek beeld- en woordgebruik symbolisch weergeeft hoe al het vergankelijke blijft opgenomen in een eeuwige vegetatieve kringloop; modern epos vol allusies op religie, mystiek en kunst aller tijden.’ (1970)

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.