Publicaties

De Franse Nederlanden

Over het noorden van Frankrijk en de betrekkingen van deze streek met het Nederlandse taalgebied. Deze rubriek is de opvolger van het jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français (1976-2018).

Kaart N FR
maatschappij Bieke Lebbe
5 min leestijd

Kersttradities rond de "schreve"

Kerst staat voor de deur, de periode waar we allemaal zo origineel mogelijk uit de hoek proberen te komen. Cadeautjes, eten of drinken, … het is een jaarlijkse zoektocht. Maar soms moet je niet ver zoeken. Net over de grens bij onze Franse buren valt nog heel wat te ontdekken.

Auchan1
Voor abonnees
geschiedenis Nicolas Montard
6 min leestijd

De sporen van de Poolse immigratie in Pas-de-Calais

Een eeuw geleden kwamen tienduizenden Polen werken in de Franse industriegebieden. Ze lieten ook hun sporen na in het landschap en de cultuur van Pas-de-Calais. Bij de honderdste verjaardag van de Poolse immigratie horen diverse tentoonstellingen en voorstellingen.

Hopital belge repas garcon
geschiedenis Luc Devoldere
3 min leestijd

Een vergeten Belgisch kerkhof in Frankrijk

In de Kartuizerabdij van Neuville verbleven tijdens de Eerste Wereldoorlog duizenden Belgen. Na de oorlog verdween dit Belgische dorp uit het geheugen. Een werkgroep pikt die herinnering weer op, met een herdenking op 20 oktober 2019.

Abele DFN 2
3 min leestijd

5 dagen in het Frans, grenzen overschrijden

Twee jonge Franse docenten stellen een nieuw initiatief voor. Dat heeft tot doel jonge leerkrachten, aan beide kanten van de grens, samen te laten werken in een Europese context en hun kennis van het Frans te verbeteren.

Welkom 2
maatschappij Bart Noels
3 min leestijd

Westhoek krijgt opnieuw grensoverschrijdende televisie

‘Welkom’ heet het initiatief waarmee Flandres Télévision en een Vlaamse partner de troeven van de Franse en Belgische Westhoek willen belichten. “We willen mensen over de grens krijgen”, klinkt het ambitieus. Daarmee krijgt de Westhoek eindelijk opnieuw een tweetalig tv-programma.

Gratis-bus
maatschappij Christophe Boval
6 min leestijd

Duinkerke pioniert met gratis busvervoer

In Frankrijk is het gratis openbaar vervoer in opmars. Duinkerke is voorlopig de laatste, en veruit grootste stad in de rij waar de stadsbussen gratis rijden. Lijn 20 komt zelfs tot aan het station van De Panne, net over de Belgische grens. Op 1 september viert dit gratis busvervoer zijn eerste verjaardag. Tijd voor een eerste, voorlopige, balans.

1-Schelde-05-Doornik
maatschappij Bart Noels
4 min leestijd

Een kwetsuur voor Doornik

In Doornik worden de bogen van de dertiende-eeuwse Pont des Trous afgebroken. Door de geplande verbinding tussen het Seine- en het Scheldebekken moeten ze plaats maken voor grotere schepen. Wordt historisch erfgoed opgeofferd voor economische vooruitgang?

Couverture-eldorado
kunst Bart Noels
5 min leestijd

Rijsel zoekt naar Eldorado met Lille3000

De regio Rijsel heeft sedert het cultuurjaar 2004 de traditie om driejaarlijks uit te pakken met een groot cultuurfestival. Met het thema "Eldorado" kiest Lille3000 opnieuw voor kunst en verbeelding als verenigend element. Maar niet iedereen ziet het zo. Bij deze editie klinken kritische stemmen. Lille 3000, marketinginstrument of een oprechte verbindende cultuurspeler?

Chambres-des-merveilles
4 min leestijd

Het huis van de verzamelaar

Museum Benoît De Puydt in Belle (Bailleul) vernieuwde zijn inrichting grondig voor de expo 'Wonderkamers'. Welkom in het huis van de 19de-eeuwse verzamelaar Benoît De Puydt.

geschiedenis Hendrik Defoort
13 min leestijd

L’anseelisme fait fédération ?

Tijdens de 19e eeuw bestonden er nauwe banden tussen het socialisme in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Hendrik Defoort beschrijft hoe de inbreng van de Gentse socialisten in de beginfase vooral op organisatorisch vlak tot uiting kwam. Centraal stond daarbij het voorbeeld van de Gentse socialistische coöperatie Vooruit.

Bieres-nordistes-1
Voor abonnees
maatschappij Nicolas Montard
2 min leestijd

Speciaalbieren in de lift

Een nieuwe generatie Noord-Franse brouwers bieden een klassiek assortiment aan, maar onderscheiden zich ook graag.

Musée-de-Flndre-binnen
11 min leestijd

Het musée de Flandre, een bezienswaardigheid

Het Musée de Flandre in Cassel is op korte termijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste musea in de regio. De directrice van het museum, Sandrine Vézilier-Dussart, somt de redenen van dit succes op, maar geeft vooral haar persoonlijke visie op de toekomst van het Musée de Flandre.

Cambrai
Voor abonnees
geschiedenis Jean-Yves Méreau
11 min leestijd

Over een beroemde mythe

De Spaanse invasie en bezetting zou een grote invloed hebben gehad op de Zuidelijke Nederlanden. Jean-Yves Méreau ontkracht deze hardnekkige mythe. Hij ontkent zelfs de Spaanse invasie.

6-Lucy-Jorge-Orta
Voor abonnees
10 min leestijd

Rijsel2004, Rijsel3000

Toen in november van 2004 een einde kwam aan het succesvolle Europese culturele jaar van Rijsel, werd onmiddellijk gezocht naar een manier om deze dynamiek voort te zetten. Er werd gekozen voor een korter festival dat om de drie jaar zou plaatsvinden. Lille3000 werd opgericht en kende inmiddels al vier verschillende edities. Jean-Marie Duhamel onderzoekt wat het resultaat is van deze evenementen.

Francois_Boucq
Voor abonnees
10 min leestijd

Wat je niet kunt doen, moet je tekenen

François Boucq is een van de belangrijkste Franse stripauteurs. Hij werd in 1955 in Rijsel geboren. In 1998 werd hij bekroond met de Grote prijs van de stad Angoulême, de belangrijkste Europese oeuvreprijs voor stripmakers. Chris Bulcaen stelt het werk van Boucq voor.

Boeren-op-de-grens
Voor abonnees
maatschappij Filip Boury
11 min leestijd

Boeren op de grens

Schrijven over de landbouw in de grensoverschrijdende Westhoek is moeilijk, omdat grensoverschrijdende informatie ontbreekt. Filip Boury beschrijft de landbouw in deze grensregio.

Foto-Milis
Voor abonnees
geschiedenis Ludo Milis
17 min leestijd

De Franse Nederlanden of Frans-Vlaanderen

De Franse Nederlanden, Frans-Vlaanderen, de Zuidelijkste Nederlanden, Zuid-Vlaanderen of gewoonweg Vlaanderen: een handvol namen voor het gebied dat nu officieel en saai Nord-Pas-de-Calais heet. Die namen dekken elkaar niet totaal, maar ze zijn alle wel de weerspiegeling van wisselende historische omstandigheden: begrenzingen die afgedwongen werden door oorlogen en vastgelegd in verdragen, wisselende identiteiten en diffuse saamhorigheid. Welke lading dekken deze begrippen en hoe verhouden ze zich ideologisch?

1-Cogghe-Combat-de-coqs-en-Flandre
Voor abonnees
maatschappij Dirk Vandenberghe
10 min leestijd

En de haan, hij vocht dapper voort

Hanengevechten zijn, uitzonderlijk, nog altijd toegestaan in de departementen Nord en Pas-de-Calais. Het is er een oude traditie die vandaag echter langzaam maar zeker uitsterft. Dirk Vandenberghe ging na hoe het er vandaag mee gesteld is. Hij ging ook naar kampen kijken en zag onder de aanwezigen ook heel wat fans uit België.

4-Gravelines-plan-relief
geschiedenis François Hanscotte
11 min leestijd

Vauban en de Noordzee

Hoe dacht Vauban over kustverdediging? Ook al besefte de architect het belang van de zee, toch stond in zijn militaire visie het vasteland centraal.

West-Vlaams
Voor abonnees
18 min leestijd

Onderwijs van het Nederlands of van het Vlaams?

In het noorden van Frankrijk woedt al enige tijd een polemiek over het gebruik van het Vlaams in het onderwijs. Dorian Cumps, die belast is met een inspectieopdracht van het onderwijs van het Nederlands in Frankrijk, neemt een pragmatisch standpunt in en toont in zijn artikel aan dat het mogelijk is om bij wijze van toenadering enkele aspecten van het Vlaams in een reeks Nederlandse lessen te integreren.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.