Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Reeks

100 jaar Gerard Reve

Gerard Reve (1923-2006), schrijver van onder meer De avonden, Werther Nieland en Nader tot u, zou op 14 december 2023 honderd jaar geworden zijn. Reve stond bekend om zijn virtuoze stijl en sardonische humor. Niet zelden sneed hij in zijn werk controversiële onderwerpen aan, zoals homoseksualiteit en sadisme. In dit dossier bundelen we al onze stukken over een van de Grote Drie naoorlogse auteurs in de Lage Landen.

Reve Rusterburgerstraat Joost Evers Anefo
Voor abonnees
literatuur

Het publieke schrijverschap van Gerard Reve

Recensie van: EDWIN PRAAT, Verrek, het is geen kunstenaar. Gerard Reve en het schrijverschap, Amsterdam University Press, Amsterdam, 2014, 480 p.

Reve Moeder en zoon Broers F N Anefo
Voor abonnees

De autobiografie van Gerard Reve

Over een roman en een bundel brieven van Reve en twee gesprekken tussen Reve en Carmiggelt. Gerard Reve, 'Moeder en zoon', Elsevier-Manteau, Amsterdam, 1980; 'Brieven aan Wimie', Veen, Utrecht, 1980; 'In gesprek', Peter van der Velden, Amsterdam, 1980."

Reve met ezel
Voor abonnees

Drie studies over Gerard Reve

Hedwig Speliers, 'Gerard Kornelis van het Reve en de groene anjelier'. Mia Meijer en Klaus Beekman, 'Gerard (Kornelis van het) Reve'. Klaus Beekman en Mia Meijer,'Kort Revier'.

Reve Bezorgde ouders Joost Evers Anefo
Voor abonnees

Gerard Reve: alles betekent iets

'Bezorgde ouders', de laatste roman van Gerard Reve, werd maar koeltjes ontvangen. De op de flaptekst aangekondigde overeenkomst met 'De avonden' is ver te zoeken. De auteur behandelt de drie thema's uit het boek: seksualiteit & wreedheid, het schrijverschap en de religie. Hij stelt dat die thema's zich in het oeuvre van Reve allengs scherper aftekenen en voorwerp worden van objectiverende beschouwing.

Ons leven met Reve
Voor abonnees
literatuur

Voortdurend bedreigd: de biografie van Gerard Reve

Recensie van: Nop Maas, Kroniek van een schuldig leven 2. De ‘rampjaren' 1962 – 1975, G.A. van Oorschot, Amsterdam, 2010, 855 p; NOP MAAS, Kroniek van een schuldig leven 3. De late jaren 1975-2006, G.A. van Oorschot, Amsterdam, 2012, 781 p; TEIGETJE & WOELRAT, Ons Leven met Reve, Balans, Amsterdam, 2012, 319 p.

Still uit De avonden Rudolf van den Berg
Voor abonnees

De Avonden

Regisseur Rudolf van den Berg verfilmde 'De Avonden' van Gerard Reve. Het is zijn persoonlijke visie op het boek geworden: hij verwerkte er zijn latere kennis van de persoon Reve in, zijn homoseksualiteit, zijn grote schrijverschap. Een film met een volstrekt integere toon die diepe ontroering oproept.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.