Publicaties
16/08 - 25/08

Tijdens Laus Polyphoniae hoor je hoe de Bourgondiërs klonken

Waar?

AMUZ

Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Wanneer?

16 augustus 2019

tot

25 augustus 2019

Lees & luister

Tijdens Laus Polyphoniae is Antwerpen het trefpunt voor wie houdt van polyfonie, literatuur en geschiedenis. De 26ste editie van het festival belicht het bloeiende culturele leven ten tijde van Maria van Bourgondië (1457-1482). Zij was in de late middeleeuwen een van de machtigste vrouwen van West-Europa.

Bart Van Loo wekte in zijn boek De Bourgondïers de roemrijke dynastie van de Bourgondische hertogen weer tot leven en Jonas Bruyneel schreef met Vijd een kleurrijk portret van een Bourgondische familie in Vlaanderen. Bezoekers van het festival Laus Polyphoniae in Antwerpen kunnen zich nu ook te gast wanen aan het kunstminnende hof van weleer.

Na 25 jaar is Laus Polyphoniae nog steeds het grootste festival ter wereld dat zich uitsluitend focust op het Europese erfgoed van de polyfonie en de historisch geïnformeerde uitvoering ervan. Het zomerfestival van AMUZ [Festival van Vlaanderen - Antwerpen] snuistert dit jaar tussen de muzikale parels en kostbaarheden van Maria van Bourgondië, in de late middeleeuwen een van de machtigste vrouwen van West-Europa. Haar intrigerende maar korte leven – ze werd slechts 25 jaar – vormt het vertrekpunt van Laus Polyphoniae.

“We gaan dieper in op een van de rijkste muziekperioden uit de late middeleeuwen, die tegelijk een belangrijke opstap vormde naar de renaissancemuziek”, zegt Bart Demuyt, algemeen en artistiek directeur van AMUZ. “Het Bourgondische hertogdom was per slot van rekening de wieg van de polyfonie.”

Vlaamse wereldtop

Het indrukwekkende Bourgondische muziekleven wordt gestalte gegeven door topartiesten. Met Stile Antico, Contrapunctus, The Binchois Consort en Gothic Voices haalt AMUZ zelfs wereldtop vanuit Engeland naar het vasteland om Laus Polyphoniae te vervoegen. Maar uit deze editie mag ook blijken dat Vlaanderen verschillende topensembles heeft die ook internationaal hoge ogen gooien. Huelgas Ensemble onder leiding van Paul van Nevel kan dan natuurlijk niet ontbreken, in een uitverkocht concert zingen zij uit het befaamde koorboek van de Bourgondische hofkapel.

Paul van Nevel schreef onlangs nog een boek over de polyfonisten. Lees de recensie uit Ons Erfdeel hier. En hier vind je een portret van Van Nevel zelf.

Andere toppers zijn ClubMediéval, dat Memlings portret van de Brugse dichter, zanger en componist Gilles Joye tot klinken brengt. Het rebelse graindelavoix rond Björn Schmelzer roept de Heilige Antonius Abt aan. Begeleid door klokken bestrijden ze de demonen van het antoniusvuur, een infectie die in de middeleeuwen duizenden slachtoffers eiste. Lees ook het uitgebreide Ons Erfdeel-artikel over graindelavoix.

Floris De Rijcker, die kortgeleden nog het podium deelde met Mauro Pawlowski, verkent met zijn Ratas Del Viejo Mundo dan weer het onbekende muzikale terrein van het Grootvorstendom Litouwen. Een combinatie van het Bourgondische repertoire met eeuwenoude, mondeling overgeleverde Litouwse traditionals.

Starten doet Laus Polyphoniae met enkele sleutelmomenten uit het leven van Maria Van Bourgondië. Sollazzo Ensemble krijgt met deze ode aan Maria de eer om op vrijdag 16 augustus als eerste in het Bourgondische repertoire te duiken. Hun tweede concert op dinsdag 20 augustus reconstrueert het leven van Johanna de Waanzinnige en haar legendarische liefde.

Hier vind je een overzicht van alle concerten, lezingen en andere activiteiten.

Maria van Bourgondië (1457-1482)

Maria van Bourgondië was in de late middeleeuwen een van de machtigste vrouwen van West-Europa. Toen de vorstin van de Nederlanden in 1477 als twintigjarige aan de macht kwam, stond haar geen gemakkelijke taak te wachten. Haar oorlogszuchtige vader Karel de Stoute had haar opgezadeld met een lege staatskas, vijandig gezinde buurlanden en binnenlandse opstanden.

Dankzij haar diplomatische aanpak kon de jonge vrouw alvast in Vlaanderen de gemoederen bedaren. Omwille van haar positie was zij de meest begeerde bruid van Europa. Diverse kandidaten stonden te popelen om met haar te mogen huwen. Het was Maximiliaan van Oostenrijk die de eer te beurt viel. Door hun huwelijk werd het huis van Bourgondië verbonden met dat van het machtige Habsburg. Helaas was Maria geen gunstig lot beschoren. Door een ongelukkige val van haar paard tijdens een valkenjacht overleed zij in 1482. Ze was pas 25 jaar.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.