Publicaties
01 04 19

Thijs Lijster | De grote vlucht inwaarts

Waar?

Kaaistudio's

Kaaistudio's (Kaaitheater)

O.L.V. Van Vaakstraat 81

Brussel

Wanneer?

01 april 2019
21:30

Meer informatie

In onze huidige, complexe wereld zien we de maatschappij steeds meer als een ‘buiten-wereld’, meent de Nederlandse filosoof Thijs Lijster. Deze strategie, die Lijster in zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts noemt, is volgens hem gedoemd te mislukken.

Omdat de maatschappij een plek is waarover we geen controle uitoefenen, keren we de blik inwaarts. Het resultaat? Collectief narcisme, de ‘Ikeaficatie’ van de samenleving, en de tendens dat scherpe opinies meer waard zijn dan weloverwogen oordelen. Tegenover het idee dat geschiedenis iets is wat ons overkomt, breekt Thijs Lijster een lans voor het collectieve vermogen om geschiedenis te maken.

Publicist en theatermaker Wannes Gyselinck gaat met hem in gesprek.

Thijs Lijster is filosoof en docent. De essaybundel De grote vlucht inwaarts. Essays over cultuur in een onoverzichtelijke wereld verscheen in 2016. Dit voorjaar verschijnt zijn tweede boek: Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie.

Een organisatie van deBuren.

Foto © Marc Schoeters

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.