Publicaties
23 05 19

deBuren Boekt XL: Omega Minor

Op donderdag 23 mei zijn er drie jubilea te vieren: deBuren bestaat vijftien jaar, net zoals Omega minor, de epische roman van de naar Atlanta uitgewerken Vlaamse schrijver Paul Verhaeghen. Literair-kritisch platform deReactor viert dit jaar zijn tienjarig bestaan.

In 614 bladzijden en in een barokke, bijwijlen zelfs opgezwollen taal voert Verhaeghen een parade vol kleurrijke personages op en zet hij verschillende verhaallijnen uit, die uiteindelijk samenkomen in een hoogst originele, alternatieve vertelling van de 21ste eeuw met de Tweede Wereldoorlog als uitgangspunt.

Time Magazine vergeleek Paul Verhaeghen met W.G. Sebald, Thomas Pynchon en Richard Powers. Die laatste vatte Omega minor dan weer samen als ‘de gehele twintigste eeuw in één roman’. The Independent beschreef het boek als ‘een ongewoon intellectuele, weidse en bevredigende ervaring’.

In Ons Erfdeel schreef Karel Osstyn dat dit boek voor de Nederlandse literatuur “niets minder dan een schok” betekende: “Omega minor blijft een mensenprestatie, met zijn gebreken, maar het is van een ongekend professioneel niveau, het brengt superieur intelligent entertainment en het is op de koop toe een diepmenselijk boek over hoogmoed en falen.”

Samen met literair-kritisch platform deReactor, een podiumpanel en het aanwezige publiek herlezen we het boek en houden we het tegen het licht van onze tijd.

Vaststaat dat Matthijs de Ridder gastheer is van dienst (naar eigen zeggen fanboy van het eerste uur) en dat Paul Verhaeghen speciaal voor de gelegenheid de oceaan oversteekt; de rest van het programma en het panel wordt later bekendgemaakt.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be