Publicaties
23 05 19

deBuren Boekt XL: Omega Minor

Waar?

Zuiderpershuis

Waalsekaai 14
Antwerpen

Wanneer?

23 mei 2019
20:30

Ik lees mee!

Op donderdag 23 mei zijn er drie jubilea te vieren: deBuren bestaat vijftien jaar, net zoals Omega minor, de epische roman van de naar Atlanta uitgewerken Vlaamse schrijver Paul Verhaeghen. Literair-kritisch platform deReactor viert dit jaar zijn tienjarig bestaan.

In 614 bladzijden en in een barokke, bijwijlen zelfs opgezwollen taal voert Verhaeghen een parade vol kleurrijke personages op en zet hij verschillende verhaallijnen uit, die uiteindelijk samenkomen in een hoogst originele, alternatieve vertelling van de 21ste eeuw met de Tweede Wereldoorlog als uitgangspunt.

Time Magazine vergeleek Paul Verhaeghen met W.G. Sebald, Thomas Pynchon en Richard Powers. Die laatste vatte Omega minor dan weer samen als ‘de gehele twintigste eeuw in één roman’. The Independent beschreef het boek als ‘een ongewoon intellectuele, weidse en bevredigende ervaring’.

In Ons Erfdeel schreef Karel Osstyn dat dit boek voor de Nederlandse literatuur “niets minder dan een schok” betekende: “Omega minor blijft een mensenprestatie, met zijn gebreken, maar het is van een ongekend professioneel niveau, het brengt superieur intelligent entertainment en het is op de koop toe een diepmenselijk boek over hoogmoed en falen.”

Samen met literair-kritisch platform deReactor, een podiumpanel en het aanwezige publiek herlezen we het boek en houden we het tegen het licht van onze tijd.

Vaststaat dat Matthijs de Ridder gastheer is van dienst (naar eigen zeggen fanboy van het eerste uur) en dat Paul Verhaeghen speciaal voor de gelegenheid de oceaan oversteekt.

Harold Polis, uitgever van het boek vijftien jaar geleden, leidt de avond in; schrijver Gustaaf Peek en literair criticus Sofie Gielis maken een statement over de roman en gaan met Paul Verhaeghen in gesprek.

Kersvers Parijsresident Mohamed Ouaamari beantwoordde de vraag 'waar staat de mensheid over 15 jaar' en deelt met ons zijn toekomstinzicht.

De Koeweitse dichteres Mona Kareem, die in de Lage Landen is op uitnodiging van Poetry International, brengt poëzie die sterk geïnspireerd is door haar eigen stateloosheid als ‘bidoun'. In haar poëzie klinkt een sterke vrouwelijke stem die politieke en maatschappelijke, maar ook persoonlijke problematiek overtuigend verwoordt, waarbij ook plaats is voor humor en lyriek.

Bert Dockx zorgt voor de soundtrack van de avond.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.