Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

€25
https://www.youtube.com/embed/Gx-FbLhbrJw

In Nulpunt 1945. De Lage Landen, een mensenleven later schetsen Vlaamse en Nederlandse pennen hoe de Lage Landen er 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog voorstaan.

Bestel het boek meteen via de knop rechts. Wil je graag meerdere exemplaren van dit boek of er een andere publicatie bij bestellen? Stuur dan een mail naar info@onserfdeel.be.


Toen op 8 mei 1945 de wapens in Europa eindelijk zwegen, konden België en Nederland de draad weer opnemen, de trauma’s van de bezetting opmeten en aan de heropbouw van het land beginnen. Vijfenzeventig jaar later lijkt 1945 een nulpunt te zijn geweest van de wereld waarin de Lage Landen nu leven.

Maar veel van wat in 1945 in de steigers werd gezet, ligt nu, een mensenleven later, onder vuur. Het verleden van de oorlog, met de collaboratie en de repressie, het verzet en het trauma van de Jodendeportatie, is nog altijd niet volledig verwerkt. Onze herdenkingen haperen. En ook in onze letteren blijft de Tweede Wereldoorlog spoken.

“De Tweede Wereldoorlog is anno 2020 een literair wingewest zonder weerga. Het lijkt erop dat we ons in een quasi permanente herdenkingsroes bevinden, een herinneringsmachinerie die sinds 2015 op hoog toerental draait”, schrijft Dirk Leyman in Nulpunt 1945.

Grootse verbanden

Wat met het monumentaal systeem van sociale zekerheid dat werd opgebouwd vanaf 1945? En grootse verbanden zoals de Benelux, het Atlantisch bondgenootschap en Europa?

Ook de mensenrechten, die na het morele failliet van 1945 in de wereld werden afgekondigd, lijken niet meer vanzelfsprekend.

“Ooit hadden mensenrechten in de Lage Landen een soort onaantastbare status. We leken zelfs voortrekkers. Nu lijken Nederland en België zich te voegen bij het groeiende legioen van mensenrechtencritici”, schrijft Eva Brems.

Nulpunt 1945 is een rijke verzameling van prikkelende verhalen, scherpe analyses en verrassende beschouwingen.

Met teksten van Nico Wouters, Helen Grevers, Antoon Vrints, Bea Cantillon, Casper Thomas, Ewald Pironet, Cees Banning, Mathieu Zana Etambala, Anne-Lot Hoek, Tomas Vanheste, Jasper Praet, Ellen Vanderschueren, Hendrik Vos, Mathieu Segers, Tom Sauer, Juurd Eijsvoogel, Eva Brems, Axel Buyse, Dirk Leyman, Jacqueline Bel en tekeningen van Trui Chielens.

Nulpunt 1945 verschijnt bij Ons Erfdeel vzw.

https://www.youtube.com/embed/U3OmqcncCTo
https://www.youtube.com/embed/vNHHbidgESc

Marc Reynebeau in De Standaard:

“Het ontbreekt dit mooi vormgegeven boek niet aan lezenswaardige overzichten en inzichtelijke essays.”

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.